Tudomány

Kannibalizmust okozott a klímaváltozás

1999-ben a dél-franciaországi Baume Moula-Guercy-barlangban 120 neandervölgyi-csont került elő. A vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy a leletek közül hat olyan személyekhez, köztük két gyermekhez tartozik, akik kannibalizmus áldozatává váltak.

Alban R.Defleur, az École normale supérieure de Lyon és Emmanuel Desclaux, a Nice-i Sophia Antipolis Egyetem munkatársa 2014-ben átfogó rétegtani elemzés alá vetette a lelőhelyet, és 19 réteget azonosítottak – írja a Live Science. A vizsgálattal a szakértők három ősi éghajlatváltozás jeleit is felfedezték.

A szakértők a 15-ös réteget alaposabban is megvizsgálták, ebből a korszakból jó állapotban maradtak fenn az állatmaradványok és a széndarabok. A leletek elemzésével kimutatták, hogy a régióban 120-130 ezer éve egy jelentős klímaváltozás történt.

Fotó: iStock

Desclaux szerint néhány generáció alatt a hideg, száraz éghajlat meleggé vált, ennek hatására pedig több olyan állatfaj is eltűnt a területről, amelyekre korábban a neandervölgyiek vadásztak.

A szakértők úgy vélik, hogy az emberfélék végül az élelemhiány miatt váltak kannibállá.

A kutatók korábban több lelőhelyen is felfedezték a neandervölgyiek kannibalizmusának nyomait, de ez az első tanulmány, amely magyarázatot is talált a viselkedésre. Desclaux-ék úgy gondolják, hogy (ebben az esetben legalábbis) a neandervölgyeik kannibalizmusra nem az embertelenség, hanem az alkalmazkodni akarás jele.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik