Tudomány

Fákról szedték a spagettit Svájcban

Az április 1-jei bolondozás, egymás ugratásának eredete a múlt ködébe vész, számtalan feltételezett magyarázat közül a legvalószínűbb valamilyen ősi kelta tavaszköszöntő ünnep továbbélése ebben a formában.

Nem tudjuk, hazánkba mikor és hogyan szivárgott be, népszokásokról, hagyományosnak tekinthető, régi magyar bolondok napi népi tréfákról nincs tudomásunk. Az viszont tény, hogy már nagyapáink, dédapáink is ugratták egymást, de főleg a gyerekeket április elsején. Galambtejért, szúnyogzsírért vagy talicskavetőmagért szalajtották őket a boltba, vízzel teli edényt tettek az ajtó fölé, hogy ha benyit a nyakába szakadjon. Erről és a tavasz kezdetéhez kapcsolódó magyar népi szokásokról, hiedelmekről itt írtunk részletesen.

Nem olyan rég bolondultak meg a magyarok
Míg nyugaton a bolondját járatták egymással tavasz kezdetén, addig a magyarok inkább a rontás, a rossz elűzésével voltak elfoglalva.

„Olyan hülyék vagytok, hogy…”

Akárhonnan is származik, a tömegmédiának köszönhetően ma már világszinten megy az ugratás, sokszor a sajtó is beszáll. Még az igazi „nagyok” is, mint például a BBC 1957-es, emlékezetes spagettis akciója – ez volt az első tévés áprilisi tréfa.

Az ötlet Charles de Jaeger osztrák származású operatőrtől származott, saját elmondása szerint iskoláskori élményei ihlették, egy tanáruk ugyanis gyakran korholta őket:

Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem

– idézi a Rubicon.hu.

Akkoriban a britek nem igazán ismerték a spagettit, így hát megszületett az átverés: egy riport a svájci spagettiszüretről. Gondosan elő is készítették a csínyt, Jaeger még márciusban Svájcba utazott, ahol titokban elkészítette a felvételeket – minderről egyedül közvetlen főnöke, Leonard Miall tudott.

Spagettiszüret

A ködös, esős alpesi kora tavaszon Ticino kantonban, a Luganói-tó partján talált egy helyet, ahol már virágoztak a fák. Az operatőr vett 10 kiló spagettit, vizes lepedőbe csavarták a spagettit, hogy rugalmassá váljon, majd szépen szálanként felaggatták a fákra az összeset.

A népviseletbe öltöztetett „statiszták” a BBC kamerái előtt vidám szüretbe kezdtek, a betakarított spagettit napon szárították, majd igazi olasz vacsorát készítettek belőle. Otthon összevágott belőle egy olasz muzsikával aláfestett háromperces riportot.

Az anyagot az akkori legnépszerűbb műsorban, a hétfő esti Panoramában adták le, amihez a szerencsés egybeesésre is szükség volt, miszerint április 1. 1957-ben hétfőre esett. Tekintve a BBC csaknem nyolcmilliós nézőtáborát, nagy durranásra számíthattak.

Paradicsomszószba kell állítani

A hatáshoz nagyban hozzájárult Richard Dimbleby, a Panoráma műsorvezetője. Hitelességéhez kétség nem férhetett, ő pedig a legnagyobb komolysággal kommentálta a spagettiszüretet kiemelve, hogy idén az enyhe idő és a spagettizsizsik elleni hatékony védekezésnek köszönhetően bőséges volt a termés.

Az átverés remekül sikerült, a riport után ömlöttek a telefonok a BBC szerkesztőségébe, további információkért a spagettifákról, illetve hogyan és hol lehet facsemetéket beszerezni. Utóbbira a válasz így hangzott:

állítsák a tésztát paradicsomszószba, és várják az eredményt.

Voltak persze olyanok is, akik felháborodottan jelezték, mekkora marhaságot hordtak össze, a csatorna pedig hamarosan „hivatalosan is” leleplezte az átverést. Ennek ellenére kellett némi idő, míg a britek belátták, nem fognak tudni spagettit termeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik