Tudomány

Fájdalom nélkül él egy skót nő

Egy skót nő egy ritka genetikai mutáció miatt gyakorlatilag nem érez fájdalmat – írja az IFLScience. Bár élete során több komolyabb zúzódást, csonttörést és égési sérülést is szenvedett, alig érzett valamit sebesüléseiből. Genetikája miatt ráadásul szokatlanul jó kedélyű.

A University College London (UCL) és az Oxfordi Egyetem munkatársai bíznak benne, hogy a mutáció vizsgálatával hatékony kezelést találhatnak a krónikus fájdalomra és a szorongásos zavarokra.

A 71 éves Jo Cameron csak hatvanas évei közepén fedezte fel különös állapotát. A nő egy csípőjét és egy kezét érintő rendellenességgel fordult orvoshoz, normál esetben mindkét betegség komoly fájdalommal járna. A szakértőket éppen ezért lepte meg, amikor kiderült, hogy Cameron számára nem okoznak kényelmetlenséget a betegségek, és nem is szed rájuk fájdalomcsillapítót. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a páciens sérülései meglepően gyorsan gyógyulnak.

Néhány évvel ezelőttig fogalmam sem volt róla, hogy szokatlan, hogy milyen kevés fájdalmat érzek

– mondta Cameron. Devjit Srivastava, a nő fájdalomérzékelésére felfigyelő orvos felfedezése után azonnal értesítette egyetemi kollégáit.

Cameron kézbetegsége normál esetben komoly fájdalommal járna – Fotó: iStock

Cameron élete során több jelentősebb sebesülést is szerzett, nem egy alkalommal észre sem vette, hogy megégette a kezét. Sérülései ugyanakkor maradandó hegek nélkül gyógyultak. Egy alkalommal a világ egyik legerősebb csilijéből is evett, a kellemes bizsergéstől eltekintve azonban semmi mást nem érzett.

A nőn elvégzett DNS-vizsgálat egy mutációt mutatott ki a FAAH-OUT nevű régióban, illetve egy szomszédos génben, amely a FAAH enzimet irányítja. Az enzimet korábban a fájdalomérzettel, a memóriával és a hangulattal hozták összefüggésbe. Az egérkísérletek alapján a FAAH gén nélkül született egerek kevesebb fájdalmat tapasztalnak, gyorsabban gyógyulnak és kevésbé szorongóak. Az elmondások alapján Cameron is kifejezetten nyugodt személyiség, még egy autóbaleset sem vált ki belőle komoly félelmet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik