Tudomány

Történelmi vizsgálatot végzett a Hubble

Először dokumentálta egy vihar keletkezését a Neptunuszon a Hubble űrtávcső – számol be az MTI. A szakértők a bolygóról készült képeket elemezve követték végig, amint a 2018-ban láthatóvá vált nagy sötét folt, azaz a vihar 11 ezer kilométer átmérőjűvé nő. A kutatók úgy gondolják, hogy a Neptunusz nagy sötét foltja az égitest légkörében a vártnál jóval mélyebbről ered.

Kép: NASA/ESA/GSFC/JPL

A Hubble egy 2015-ben keletkezett kisebb sötét foltot is megörökített, amikor kis fényes fehér felhőket fedezett fel azon a területen, ahol aztán 2018-ban megjelent egy nagy sötét folt. A felhők metánjég-kristályokból állnak, ez alakítja ki egyedi színüket. A kutatók úgy vélik, hogy a fehér felhők a sötét viharokat kísérik, és ugyanúgy lebegnek felettük, mint a Föld magas hegycsúcsai körül kialakuló kis felhők.

Egy másik tanulmány alapján valószínűleg 4-6 évente jön létre hasonlóan nagy vihar a bolygón, egy-egy ilyen jelenség akár 6 évig is tarthat.

A Neptunusz viharai a földi viharoktól eltérően nagy légköri nyomású területeken keletkeznek. Eddig a tudósok hat sötét foltot azonosítottak, az első kettőt még 1989-ben a Voyager-2 űrszonda segítségével.

Sohasem mértük meg közvetlenül a Neptunusz sötét örvényeiben dúló szelek sebességét, de becsléseink szerint a másodpercenként száz méteres tartományban mozoghatnak, hasonlóképpen a Jupiter Nagy Vörös Foltjának szélsebességéhez”

– mondta Michael Wong, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik