Tudomány

Rémálom lett az orális szex vége

Súlyos allergiás reakció jelentkeztek egy spanyol nőnél, miután szexelt – írja a Live Science. A problémát partnere spermája okozhatta.

A 31 éves páciensen csalánkiütések jelentkeztek, légzése nehézzé vált, és hányni kezdett, miután orálisan közösült 32 éves partnerével. A nőnél anafilaxiát állapítottak meg, ez egy olyan egész testet érintő súlyos allergiás reakció, amely akár halált is okozhat.

A beteg nem szedett semmilyen gyógyszert, és nem fogyasztott olyan ételt, amely kiválthatta volna a tüneteket. Partnere ugyanakkor amoxicillines antibiotikumkúrán volt fülgyulladása miatt. Az amoxicillin a penicillin rokonvegyülete, és mint kiderült, a nőnek penicillin allergiája van.

Az orvosok úgy gondolják, hogy a nő rosszullétét a partnere spermájában lévő amoxicillin válthatta ki.

Susana Almenara, az Alicantei Általános Kórház munkatársa és az esetet bemutató tanulmány társszerzője szerint ez az első alkalom, amikor szexhez kapcsolódó allergiás reakcióval találkoztak. Meglehetősen ritka, hogy az ondó okozzon allergiát, de a szakértők ismernek ilyen eseteket. Ez az első ismert eset, amikor a reakciót a spermában lévő amoxicillin idézte elő.

A nő végül gyógyszeres kezelést kapott, és nagyjából egy héttel rosszulléte után már semmiféle tünetet nem produkált.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik