Élet-Stílus

Mi az az ondóallergia, lehetek-e terhes?

A férfiak ondójában van olyan fehérje, amire a partner szervezet érzékeny lehet, és allergiás reakcióval igyekszik védekezni a behatoló ellen. Az ondóallergiáról kérdezte meg szexuálterapeuta szakértőnket egy olvasó, íme a válasz. Amennyiben kérdésed van a szexuális életeddel kapcsolatban, betegségek, irritáció, szexpózok okoznak számodra problémát és nincs kitől megkérdezned, írd meg nekünk a timea.sereg@24.hu email címre.

Szeretkezés után a lábam között égő, viszkető érzést tapasztalatok, de csak azután, ha a fiúm belém élvezett. Emiatt nem merek az előjáték során bizonyos dolgokat csinálni, például úgy érzem, ha orális szex közben lenyelem vagy ha az arcomra, hasamra is jut a spermából, bajom lesz. Félek, hogy ez allergia, és a fiúm spermájára vagyok allergiás, de gyereket tervezünk, teherbe fogok tudni esni? Lehet, hogy már bebeszéltem magamnak az ondóallergiát, olvastam erről a neten, de hogyan deríthetném ki biztosan, ha ilyenem van?

Az olvasói kérdés Enikő nevű olvasónktól érkezett, az ondóallergia vagy spermaallergia gyakran félrediagnosztizált, tünetei nem egyértelműek, és sokszor nem is arról, hanem más nemi betegségről van szó.

Tudnivalók a spermaallergiáról

A sperma vitaminokat és fehérjéket tartalmaz, az átlagosan 3-7 ml mennyiségű váladékban ez utóbbi okozhat allergiás reakciót. Létezik tehát olyan, hogy spermaallergia, ez járhat hasfájással, bőrkiütéssel, éles, szúró fájdalommal, viszketéssel, sőt akár ájulással, anafilaxiás sokkal. Az allergiát okozó protein feltehetően minden férfi spermájában megtalálható, de nem mindenki allergiás rá, csak azok, akiknek a szervezete valamiért behatolónak érzi, ami ellen védekeznie kell. Akárcsak más allergiánál, itt is ez történik: antitesteket kezd termelni a szervezet, és szerelmeskedés után pár perccel vagy fél órával, órával máris megjelenhetnek a tünetek. Aggodalomra semmi ok, mindeddig senki nem halt bele a spermaallergiába, ez a veszély senkit nem fenyeget. Olvasónk azt kérdezi,  hogyan deríthetné ki biztosan, hogy allergiás.

Amennyiben az égő, csípős érzés más testtájon is jelentkezik közvetlenül az ondó odajutása után, szinte biztos, hogy egyfajta fehérjeallergiáról van szó. Érdemes óvszerrel is kipróbálni, mi történik, van-e változás.

A puding próbája közmondás igaz erre is, ki kell próbálni, hogy más bőrterületen is érzékelhető-e az allergiás reakció. Ha igen, akkor allergológus segíthet a megoldásban. Elképzelhető, hogy ha a mellel, hassal érintkezik a sperma, semmi nem történik, és csak a behatolás után, élvezés után tapasztalható a kellemetlen érzés. Nőgyógyászati vizsgálat vagy urológiai vizsgálat megoldhatja a problémát: meglehet, hogy valamilyen gomba vagy nemi betegség áll a háttérben, nem pedig ondóallergia. Mindenki nehezen beszél a szexuális gondjairól, azonban ilyen helyzetben fontos megkérdezni a nőgyógyászt, és beszélni a tünetekről: az is lehet, hogy a lubrikáció nem elég a behatoláshoz és az okozza az irritációt.

Olvasónk másik kérdése, hogy teherbe eshet-e így. Röviden a válasz: igen, de nagyon nehezen. Bármilyen más allergia mellett elvileg teherbe lehet esni, ez is úgy működik, azonban a spermaallergiánál a szervezet mindent megtesz azért, hogy gátolja a spermiumokat. Az allergia lehet olyan súlyos, hogy a test elérhetetlenné teszi a spermiumok útját a petesejtig. A jó hír az, hogy az ovulációt és a ciklus folyamatát nem érinti az ondóallergia, szakorvosi segítséggel a fehérjeallergiát mindenképpen célszerű kezelni a terhességhez: tesztekkel ma már kimutatható, hogy a női test termel-e antitesteket a sperma ellen vagy sem.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik