Halomra lőtt gólyák mellett pózolnak

Jókora felháborodást váltottak ki a random halomra lövöldözött fehér gólyák mellett pózoló libanoni „vadászok” fotói. Miért teszik?
Kapcsolódó cikkek

Talán Konrad Lorenz mondta, hogy ha az emberiségnek választania kellene, hogy felhagy bizonyos szokásaival vagy kipusztul, akkor inkább a kipusztulást választaná – jegyzi meg Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

A természetvédelmi szakembert a Sokszínű Vidéken megjelent hír kapcsán kerestük, miszerint Libanonban iparággá vált az orvvadászat, az őszi és téli vonulás idején boldog, boldogtalan, szegény és gazdag madarakra lődöz: „Az utak mentén húsz méterenként egy-egy vadász áll, és válogatás nélkül lőnek a felettük elszálló állatokra.”

A helyzet ennél is sokkal-sokkal rosszabb

Most éppen fehér gólyákról van szó, de a Madárvédelmi Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International 2015-ös tanulmánya 13-37 millió (!) közé becsli az európai, kis-ázsiai és észak-afrikai Mediterráneumban évente elpusztított madarak számát.

A közösségi médiában most körbe járó fotó kapcsán a Green World Warriors arról számol be, hogy évente körülbelül 2,6 millió madár – köztük számos védett faj egyedei – esik áldozatul a közel-keleti országban.

Az itt látható fotókon az ember felhördül, mert az Európa középső és északi régiójában élő népek számára a gólya kifejezetten kedves társ. Az ilyen posztok alatti kommentáradatban aztán elszabadul a poklok pokla, még a legnyugodtabb fotelhős is önmagából kivetkőzve részletezi, hogyan büntetné a rapsicokat.

Egyébként tényleg fájdalmas nézni, ahogy pózolnak a zsákmány előtt, lehet az ott kiterített valamelyik gólya épp a mi kéményünkre igyekezett haza a fészkébe. Ilyenkor azért jusson eszünkbe, hogy itthon, Magyarországon is előfordul ilyen értelmetlen madárpusztítás, gondoljunk csak a lakott fecskefészkek tömeges leverésére – amiről itt írtunk részletesen.

Ideédesgettük a fecskéket, most megöljük őket
Magyarországon a mediterrán madármészárlásnál is barbárabb pusztítás zajlik, százával verik le a fészkeket a fiókák és sokszor a tojó halálát okozva ezzel. Például azért, mert fecsferikélnek.

Átadjuk a szót Orbán Zoltánnak: miért ez a mészárlás?

A történelmi időkben túlélés biztosító fehérjeforrás

Számos Eurázsiában költő madárfaj tölti az élelemhiányos téli hónapokat Afrikában. Ezek vonuló csapatai ősszel és tavasszal sok-sok milliós mozgó húsraktárt jelentettek az itt élő népeknek évezredeken keresztül. Amíg a természeti környezet a mostaninál sokkal jobb állapotban volt, a madárállományok gond nélkül ellensúlyozni tudták az itteni vadászat és csapdázás okozta veszteségeket.

Elég egy pillantás a térképre, hogy laikusként is belőhessük, az afrikai átkeléshez hol kell a legkevesebbet nyílt tenger fölött haladni: a Boszporuszon, Itálián és Gibraltáron vezet az európai madárvonulás három fő útvonala. Sokan eleve a Földközi-tenger medencéjében töltik a zord hónapokat, ám a legnagyobb forgalom, magyarán egyedszám az őszi és a tavaszi vonuláskor adódik.

Így megy ez évezredek óta, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Dél-Európa népessége a történelem folyamán ki is használta az átmeneti bőséget, levette a maga sápját.

A túlélés kulcsa volt ez a fajta fehérjeforrás, a szegényebbeknek sokáig, egyeseknek talán még ma is az lenne. Létszükséglet volt, beépült a mindennapok gyakorlatába, hagyománnyá vált, de a körülmények változtak

– hangsúlyozza Orbán Zoltán.

Fotó: iStockphoto

Hagyomány. Hagyomány?

Ezredéveken keresztül a populációk kiheverték ezt a vadászatot, közérthetőbben, az ember, mint ragadozó hatása bele volt kalkulálva a rendszerbe, a madarak évről évre elegendő fiókával pótolták a veszteséget. Napjainkban a klímaváltozás és a természetes élőhelyek rohamos pusztulása viszont már nem teszi lehetővé ezt az utánpótlást, azaz a hagyományokat követő vadászat és csapdázás – különösen a modern félautomata sörétes puskákkal és olcsó hálók kilométereivel – néhány évtized alatt nem fenntartható, súlyos állománycsökkentő tényezővé vált.

A gólyák elpusztítása látványos és hírértékű, de több tucatnyi, gyakorlatilag az összes itt átvonuló egyéb faj is áldozatul esik a néhány grammos füzikéktől a gólyákon át a pelikánokig és keselyűkig. Olaszországban például hiába tiltották be a védett madarakból készült ételeket, hagyományos fogásként mégis sok helyen hozzájuk lehet jutni – illegális, de van rá igény, hasznot hajtó üzlet. Máltán pedig hagyományosan a férfivá válás feltétele egy ragadozó madár lelövése, nyilván van akit nem érdekel, hogy törvénytelen és felesleges.

A legrosszabb az, hogy a leölt madarak húsát gyakran nem is eszik meg, testrészeiknek sem tulajdonítanak varázserőt, az ok: jól vagy rosszul értelmezett hagyomány.

Nem rosszabbak, mint bárki más

Akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha indulatból megyünk neki a kérdésnek anélkül, hogy megértenénk, mi miért történik. Persze ma már Európa legtöbb országában nem csak erkölcsileg, de törvényileg is elítélendő, érthetetlen, sőt megmagyarázhatatlan az egész, ám a puszta felháborodás nem old meg semmit.

„A képeken látható emberek semmivel nem gonoszabbak, mint más népek képviselői. Ne felejtsük el, hogy a civilizáció bölcsőjeként vagy mai meghatározójaként számon tartott, művelt Görögországban, Olaszországban és Franciaországban is lövik, fogják a madarakat. Apjuk, nagyapjuk, dédapjuk ezt csinálta, abban nőttek fel, hogy a férfi rátermettségét, ügyességét a hazavitt préda mennyisége jelképezi. Ez persze a mai világban már nem mentesít senkit a következmények és a felelősség alól, éppen ezért nem halogatható tovább ennek a fenntarthatatlan hagyománynak a mielőbbi felszámolása meggyőzéssel és a törvény erejével”

– zárja gondolatmenetét Orbán Zoltán

Ki a faszább gyerek, aki 20 gólyát lő le, vagy aki 50-et? Azért érdemes így kisarkítani, mert a megoldás is azon múlik, hogy ezt az évezredes hagyományban gyökerező gondolkodásmódot az érintett kormányok és a lakosság is múlt időbe tegye. Az esélyeket illetően ajánljuk cikkünk kezdő gondolatát, de a jövőt nem filozófiai okfejtések, hanem tudatos döntések irányítják: „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál…”

Kiemelt kép: iStockphoto