Tudomány

Megmagyarázhatatlan, ami ennél a csillagnál történik

Olyan csillagot fedeztek fel a kutatók galaxisunkban, amely időnként megmagyarázhatatlan okból elhalványul – írja az IFLScience. Hasonló égitestet találtak már, ez a Tabby csillaga, amelynél 2016-ban különös, 22 százalékos fényingadozást figyeltek meg.

Idegenek takarhatják el a távoli csillagot
A kutatók egyelőre nem tudták megmagyarázni, hogy miért halványult el hirtelen az objektum.

Az új csillag, az EPIC 204376071 sokkal látványosabb elhalványulást produkált, akár 80 százalékkal is csökkenhetett fényereje a vizsgálat alatt. Az égitest meglehetősen hirtelen halványult el, majd fokozatosan tért vissza normál állapotába. A szakértők két lehetséges magyarázatot találtak a jelenségre: a csillag fényét egy poros anyag vagy egy ott keringő gyűrűs bolygó porlemeze blokkolta.

Igaz, egyik elmélet sem magyaráz meg minden adatot.

Mivel az EPIC 204376071 még fiatal, mintegy 10 millió éves, feltételezhetően elnyeli a közelébe kerülő anyagok többségét. Éppen ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a csillag fényingadozása egyszeri esemény volt, az azt okozó objektum már nem létezik.

A kutatók nem tervezik tovább figyelni az égitestet, ezért a közeljövőben biztosan nem tudjuk meg, hogy mi is zajlik a csillagnál.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik