Tudomány

Valamit nagyon benéztek a kutatók a Naprendszerrel kapcsolatban

Szakértők egy csoportja a Plutót és annak legnagyobb holdját, a Charont vizsgálták. A felszín tanulmányozása után a kutatók megállapították, hogy a vártnál sokkal kevesebb kicsi égitest van a Neptunuszon túl fekvő Kuiper-övben – számol be az IFLScience.

A felfedezés átírhatja a Naprendszer történetéről kialakított képet.

Hosszú időn át a szakértők alig ismerték a Kuiper-övet, a teleszkóptechnológia fejlődése miatt azonban az elmúlt időszakban sorra fedezik fel a helyi objektumokat. Igaz, a modern távcsövek segítségével is csak a nagyobb, 100 kilométernél szélesebb égitesteket lehet megpillantani.

Alapvetően azt várhatnánk, hogy a Kuiper-övben meglehetősen sok kisebb objektum van, Kelsi Singer, az amerikai Dél-Nyugati Kutatóintézet munkatársa viszont úgy gondolta, hogy érdemes felülvizsgálni a hipotézist. A szakértő csapatával azokat a Plutóról és Charonról készült felvételeket kezdte el elemezni, amelyeket a New Horizons űrszonda készített.

Páratlan kép érkezett a különleges égitestről
Most már láthatjuk, pontosan hogyan is néz ki az Ultima Thule.

A kutatók a becsapódási krátereket tanulmányozva mérték fel, hogy mekkora égitestek dominálhatják a környéket. A két égitesten bőven akadnak olyan térségek, amelyeknél évmilliárdokon át fennmaradhatnak az ilyen kráterek. A friss eredmények azt mutatják, hogy a törpebolygón és holdján meglepően kevés a kicsi kráter, ez pedig ellentmond a hagyományos modellnek.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik