Tudomány

Elhunyt Ulmann Ágnes

91 éves korában elhunyt Ulmann Ágnes, a molekuláris biológia világhírű kutatója – számol be az MTI. A szakértő a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) kutatási vezetőjeként, a párizsi Pasteur Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjaként dolgozott. A Pasteur Intézet közlemény szerint Ulmann Ágnes február 25-én hunyt el párizsi otthonában.

A magyar mikrobiológus 1927. április 14-én született Szatmáron. Az aradi román középiskola elvégzése után a Kolozsvári Egyetemre iratkozott be, majd 1947-ben az ELTE kémia szakán folytatta tanulmányait.

Az oktatást az Orvosi Vegytani Intézetben kezdte el, 1958-tól pedig dolgozott Párizsban. A magyar származású szakértő a Nobel-díjas Jacques Monod laboratóriumában lett a mikrobiális genetika egyik kiemelkedő alakja. Kutatómunkájával nagyban hozzájárul a molekuláris biológia és a mikrobiológia fejlődéséhez, fontos szakterülete a szamárköhögést okozó baktérium egyik toxinja volt.

Ulmann Ágnes 1962 óta a CNRS, 1978-tól pedig a Pasteur Intézet tagja volt, pályája során mintegy 180 tanulmány és hat tudományos kötet szerzője lett. A francia állampolgárságot 1966-ban kapta meg, 1996-ban Becsületrenddel tüntették ki, 2002-ben Robert Koch-aranyérmet kapott.

Kiemelt fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik