Tudomány

Rejtőzködő égitestet találtak a Naprendszerben

A NASA egyik csillagásza által azonosított égitest 140-szer távolabb van a Naptól, mint a Föld, és ha felfedezését hivatalosan is megerősítik, úgy ez lesz a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma – számol be az MTI. Az eddig legtávolabbi ismert égitest egy törpebolygó, a Farout (Távoli messzeség), amely a Földnél 120-szor távolabb fekszik a csillagunktól. Az objektumot ugyanaz a kutató találta meg, mint a mostani égitestet.

Az új objektumot Scott Sheppard és kollégái FarFaroutnak (Nagyon távoli messzeség) nevezték el. A szakértő kutatócsoportjával épp a feltételezett kilencedik bolygót kereste, amikor az újabb égitestre bukkantak.

Eddig ismeretlen bolygó bujkálhat a Naprendszerben
Sorra kerülnek elő a bizonyítékok, melyek a rejtélyes égitest létezését igazolják.

A feltételezett kilencedik bolygóról Sheppardék úgy vélik, hogy a Pluto mögötti Oort-felhőben lehet. A bolygót még nem pillantották meg, de több helyi égitest mozgása is arra utal, hogy egy óriási bolygó gravitációja befolyásolja a régió objektumait.

Maga a FarFarout kissé rejtélyes: nagyon halvány, és észlelési képességének határán van. Az égitest pályája ismeretlen, csak azt tudni, hogy nagyon távol helyezkedik el. Ahhoz, hogy jobban feltérképezzék az objektum tulajdonságait, további vizsgálatokra lesz szükség.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik