Tudomány

Élő kövület veszi át a tengerek urának helyét

Egy másik területről érkező cápafaj, az élő kövületként is emlegetett hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) kezdi birtokba venni a fehér cápák (Carcharodon carcharias) élőhelyét Dél-Afrika egyik szigeténél. A környéken az utóbbi időkben egyre csökken a fehér cápák egyedszáma.

A szakértők a Fokvároshoz közeli Fóka-sziget térségére összpontosították vizsgálatukat – írja az MTI. A térség arról híres, hogy rendszeresen látni mélyből feltörő, dél-afrikai medvefókákra vadászó fehér cápákat.

Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem kutatója és Chris Fallows, a cápaketreces merüléseket szervező Apex Shark Expeditions munkatársa 2000 óta több mint 6300 cápaészlelést és 8000-nél is több fókák elleni cápatámadást dokumentált a régióban. Az adatok alapján a fehér cápák száma viszonylag stabil maradt több mint egy évtizeden át, 2015-ben azonban jelentősen csökkenést tapasztaltak.

2017-ben és 2018-ban soha nem látott alacsony szintre süllyedt a cápaészlelések száma, ami azt jelenti, hogy a nagy fehérek olykor hetekre, hónapokra eltűntek

– mondta Hammerschlag, hozzátéve, hogy a cápák megfogyatkozásának és eltűnésének okai egyelőre nem ismertek, vizsgálatuk viszont egyedülálló lehetőséget adott a csúcsragadozó eltűnését követő átalakulások megfigyelésére.

Fallows szerint amikor 2017-ben és 2018-ban a fehér cápák elmaradoztak a környékről, a hétkopoltyús tehéncápák kezdtek el felbukkanni. Ennek a fajnak a képviselőivel a korábbi években egyszer sem találkoztak a kutatók a Fóka-sziget körül.

Dél-Afrika vizeinél a hétkopoltyús tehéncápának csak a fehér cápa és a kardszárnyú delfin az ellenfele. Történelmileg a fajnak mindössze egyetlen jól ismert gyülekezési helye volt a térségben, ám az is nagyjából 18 kilométerre a Fóka-szigettől. A friss tanulmány azt sugallja, hogy a hétkopoltyús tehéncápák megjelenése a környéken a fehér cápák eltűnésének következménye, mivel immár fenyegetettség nélkül vadászhatnak a térségben.

A hétkopoltyús cápák első képviselői a 200-140 millió évvel ezelőtti jura kor alatt jelentek meg. Azóta a család képviselői viszonylag keveset változtak, így az ide tartozó fajokat gyakran élő kövületként emlegetik.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik