Tudomány

Éppenhogy felfedezték, már ki is pusztulhat

Szakértők egy csoportja a lágyhéjú teknős egy újabb faját azonosította Észak-Vietnamban és Kínában. A foltos lágyhéjú teknős (Pelodiscus variegatus) természetvédelmi helyzete nem túl megnyugtató.

A drezdai Senckenberg Természettudományi Társaság közleménye szerint a teknős mintegy 23 centiméter hosszú, és főleg morfológiai sajátossága segített abban, hogy elkülönítsék a kínai lágyhéjú teknőstől – számol be az MTI. A szakértők szerint az élőlény zöldesszürke puha páncéljának mintázata feltűnő, és nagy zöld-fekete foltok díszítik.

A kínai lágyhéjú teknőst (Pelodiscus sinensis) sokáig egyetlen, Kelet-Szibériától Vietnamig előforduló fajként kezelték, ám minél alaposabban vizsgálják, annál több önálló fajnak tekintik. A most leírt foltos lágyhéjú teknős az ötödik faj a Pelodiscus-nemben.

Az újabb fajok azonosításának azonban van egy árnyoldala is, hiszen a felfedezésekkel csökken a többi rokonfaj természetes élőhelye és populációja.

A szakértők szerint a foltos lágyhéjú teknőst is a kihalás fenyegeti.

A lágyhéjú teknősöket élőhelyük pusztulása és a halászat veszélyezteti, emellett egy Vietnam északi részére betolakodó faj is komoly versenytársat jelent számukra. A legtöbb teknősfajtól eltérően a lágyhéjú teknősöket nem kemény szarupáncél, hanem rugalmas bőrpáncél védi.

Kiemelt fotónkon egy Pelodiscus sinensis látható, kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik