Tudomány

A véltnél veszélyesebb lehet az elektromos cigaretta

Egy ideje folyik a szakmai vita arról, hogy mennyire is károsak az elektromos cigaretták. Egy friss tanulmányban a kutatók most azt írják, hogy az e-cigaretták növelhetik az agyvérzés és szívroham kockázatát.

A szakértők annak a közel 400 ezer amerikainak az adatait elemezték, akik 2016-ban részt vettek egy nemzeti felmérésben – írja a Live Science. Az alanyok közül mintegy 67 ezren számoltak be arról, hogy rendszeresen használnak e-cigarettát.

Az elemzés alapján a rendszeres e-cigarettázók körében 70 százalékkal nagyobb volt az esély az agyvérzés, 60 százalékkal a szívroham és mellkasi fájdalommal járó angina, illetve 40 százalékkal a szívkoszorúér-betegség kialakulására.

Bár az e-cigarettázók egy jelentős része, mintegy 79 százaléka hagyományos cigarettát is használt, az egészségügyi kockázat azután is fennállt, hogy figyelembe vették ezt a tényezőt. Paul Ndunda, a Kansasi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint azon e-cigaretta használók körében, akik szinte alig dohányoztak, 29, 25 és 18 százalékkal volt magasabb az agyvérzés, szívroham és szívkoszorúér-betegség jelentkezésének valószínűsége.

Ez az első átfogó kutatás, amely összefüggést mutatott ki a szív- és érrendszeri problémák és az elektromos cigaretta használata között. Fontos azonban kiemelni, hogy a tanulmánynak megvannak a maga hátrányai, a magas vérnyomással, az alkoholfogyasztással és az egészségtelen étrenddel például nem számoltak a szakértők, ezek a faktorok pedig mind befolyásolhatták a végeredményt.

Ahhoz, hogy a kutatók alaposabban felmérjék az e-cigaretta hatásait, további vizsgálatokra lesz szükség.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik