Tudomány

Labradormentés a jégről: veszélyben a tűzoltók is?

Marci jól van, a tűzoltóknak sem esett bajuk mentés közben a vékony jégen, de az első öröm múltával felmerül a kérdés: meddig kockáztathat a mentést végző szakember?

Viharként söpört végig a magyar média minden szegletén a katasztrófavédelem Facebook-oldalára feltöltött videó, amelyen tűzoltóbúvárok mentik a jégről Marcit, a labradort a péceli Csunya-tó közepéről.

A szűkszavú kísérőszövegből csupán annyi derül ki, hogy egy speciális, felfújható mentőszigetre helyezve húzták partra, és az ijedtségen kívül nem esett baja. A képsor önmagáért beszél, de nyilvánvalóan érdekesek a körülmények és a tűzoltók hozzáállása is, érdemes kicsit mélyebben foglalkozni az esettel. De előbb a videó:

Órákig feküdhetett a jégen

A poszt mellé még tegnap kommentelt Kata, a kutyus gazdája, aki köszönetet mondott a mentésért, és megerősítette: Marci jól van, már otthon melegszik. Lejjebb kiderül az is, az eb nem a petárdázástól megrémülve rohant a tó közepére, de az már nem, hogyan került oda. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a gazdával, ha reagál megkeresésünkre frissítjük cikkünket.

Addig is a mentést végző Budapesti Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kértünk információt, de azt Kolozsi Péter szóvivőhelyettes sem tudta megmondani, hogyan és mikor jutott Marci a jégre. A tűzoltóbúvárok után egy állatorvos, majd a kutya gazdája is a helyszínre ért.

Az állat nagyon ki volt merülve, átfagyva, a videón is látszik, ugatni és mozdulni is alig tudott. Az állatorvos megállapította, jó pár órája feküdhetett a jégen, a teste erősen kihűlt

– mondta a tűzoltó főhadnagy a 24.hu-nak.

A vékony jég nagy mértékben nehezítette a mentést, ezért volt szükség két búvárra és a már említett speciális mentőeszközre.

Meddig kockáztat a tűzoltó?

Fenti mondatot kicsit ízlelgetve egész hamar eljutunk odáig, hogy a felvonulás, készenlét, speciális egységek mozgatása mellett itt két ember nem kevés kockázatot vállalva ment a vékony jégre egy kutyáért. Félreértés ne essék, mindenki Marcinak drukkol, mégis kérdés: hol van az a határ, amíg a tűzoltók veszélybe sodorhatják magukat egy állatért?

Az ide vonatkozó jogszabály a katasztrófavédelem számára előírja az állatok és vagyontárgyak mentésének kötelezettségét, de nyilván van néhány feltétel. Állat akkor menthető, ha:

  • önerőből nem tud szabadulni a fenyegető helyzetből;
  • emberélet már nincs veszélyben;
  • a mentést végző életét a mentés nem veszélyeztet

– sokkal részletesebben itt olvasható a legutolsó oldalon.

A tűzoltóknak minden riasztásra reagálniuk kell, Kolozsi Péter főleg a fenti első pont alapján kéri, tényleg csak indokolt esetben kérjünk segítséget:

Filmekben látva csak mosolygunk rajta, de a valóságban is sokan hívják a tűzoltókat, mert a cica felmászott a fára.

Persze megesik, hogy tényleg közbe kell lépni, de a legtöbbször a tűzoltók érkezésére a macska le is jön a fáról pont úgy, ahogy felment…

Illusztráció: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik