Tudomány

Így óvhatja kutyáját a szilveszteri durrogtatástól

A szilveszter az emberek számára az év egyik legnagyobb buliját jelenti, a lakott területeken élő állatok számára viszont maga a földi pokol.

A pirotechnikai eszközök igen erős hang-és fényhatásai a házi kedvencekben sokkos pánikot idézhetnek elő. A magából kifordult állatok félelmükben órák alatt kilométerekre szökhetnek, ráadásul még emberre is támadhatnak.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni – írja az MTI.

Az állatvédők ezért PetárdaSTOP-ot kérnek szilveszterre.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a pirotechnikai eszközök miatt baja essen a házi kedvenceknek.

Az állatokat a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, és fontos, hogy fel legyünk készülve az állatok lehetséges elszökésére. Ezért elengedhetetlen, hogy a kutyában lévő kötelező mikrochip legyen az állatorvosnál regisztrálva, a házi kedvenc nyakörvéhez pedig tartozzon egy, a gazda telefonszámát tartalmazó biléta.

A megelőzés miatt az is fontos, hogy a petárdázás idején csak pórázon sétáltassuk az állatokat. Otthon kedvencüknek biztosítsunk olyan helyet, például egy belső szobát vagy udvarrészt, amely elszigetelt a közvetlen utcai zajoktól.

Amennyiben megtörtént a baj, az elveszett állatot a www.állatvédő.hu oldalon, a helyi gyepmesteri telepen vagy állatmenhelyeken érdemes keresni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik