Tudomány

Hátborzongató mosolygó férget fogtak ki a tengerből

Az orosz horgász, Roman Fedorcov már korábban is megörvendeztette Twitter-követőit különböző mélytengeri furcsaságokkal, most azonban olyat fogott, amitől legtöbbjüknek felállt a szőr a hátán: a videón úgy tűnik, mintha a kezében tartott féreg mosolyogna. Persze ilyenről szó sincs,  a visszahúzható garatnak köszönheti, hogy ilyen furcsán fest - ettől még a videó elég hátborzongató.

A halász által kifogott furcsa szerzet a soksertéjűek osztályába tartozik, de a pontos fajtáját nem tudták még megállapítani. Ezek az állatok méretben igencsak eltérőek, és vannak köztük ragadozók, de igen sok a mikrofág faj. Jobbára tenger mélyén élnek, bár vannak olyanok, amelyek a sekélyebb korallzátonyokat kedvelik, de titokzatos életmódjuk miatt nagyon ritkán látjuk őket – hála Roman Fedorcovnak, most egyet szemrevételezhetünk.


A Twitter videón úgy néz ki, mintha az állat mosolyogna, pedig erről szó sincs: a visszahúzható, táplálkozásra használt garatnak köszönhető az illúzió. A mosolyszerű fejet akkor látjuk, amikor a garatot az állat visszahúzza, és eltűnik, amikor kifordítja. A videón egyébként hangeffektet is hallani, de ezt persze nem a féreg, hanem valószínűleg maga Fedorcov adja ki.

Bármilyen hihetetlen, ezeknek a furcsa állatoknak 2015 óta már világnapjuk is van: a Smithsonian szerint kiemelkedően fontosak, hiszen sikerült öt kihalási hullámot túlélniük, nagyon sokszínűek, elképesztően ellenállóak, és egyelőre nagyon keveset tudunk róluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik