Tudomány

Oka van a karácsonyfára lógatott uborkának

Nálunk egyáltalán nem jellemző, de az Egyesült Államokban hagyománya van a karácsonyfára lógatott uborkaalakú dísznek. Persze a szebbnél szebb válogatott díszekkel öltöztetett fa elég furán festene csupa lógó uborkával, szerencsére csak egyetlen egy üvegből készült darabról van szó, amit a szülők gondosan elrejtenek a tűlevelek közé. Amelyik gyerkőc megtalálja, ő nyithatja ki elsőként az ajándékait. A hagyomány mögött álló lényeg, hogy az ajándékosztás ne egyszerre, elkapkodva történjen, hanem megmaradhasson a várakozás varázsa.

Az uborkadísz körül kialakult egy vita is a neten, sokan ugyanis német eredetűnek tartják a tradíciót, ami megkérdőjelezhető. A New York Times riportja szerint ugyanis egy 2016-ban készült közvélemény-kutatáson a 2057 válaszadó 91 százaléka nem tudott a legendáról.

Hogy honnan ered a hagyomány, valójában senki nem tudja. A legvalószínűbb az, hogy az 1840-es években a karácsonyi díszeket készítő német üvegfúvók egyéb gyümölcsök mellett uborka alakú dekorációkat is készítettek, ami akkora sikernek örvendett, hogy sorozatgyártás lett belőle.

Fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik