Advent

Karácsonyfadíszek a 19. századtól napjainkig

Két évszázad karácsonyfadíszeit bemutató kiállítás nyílt Berlinben, a Német Történeti Múzeumban pénteken. A tárlaton a náci Németországban használt díszek is láthatók, írja az MTI.

Az Angyal, szvasztika, sziklamecset: karácsonyfadíszek a 19. századtól napjainkig című tárlat március elejéig várja az érdeklődőket.

Az intézmény régóta gyűjti a karácsonyfadíszeket, amelyek nem csupán a popkultúra banális és egyben gyönyörű tárgyai a mindössze egy teremre korlátozódó kiállítás szervezői szerint, hanem a szokások változása és a történelmi korok is visszatükröződnek bennük.

Jörg Carstensen/dpa/AFP/Europress

Németországban például a náci rezsim politikailag kisajátította a feldíszített karácsonyfát, és igyekezett saját szimbólumaival helyettesíteni a keresztény jelképeket, miközben az északi jul ünnepet népszerűsítette a hagyományos karácsony helyett.

A jul az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt a téli napforduló idején.A kiállítás egyebek mellett az első világháború időszakának, valamint az egykori NDK kommunista rendszerének karácsonyi hagyományait is bemutatja.

Egy ország, ahol 12 fogásos a karácsonyi vacsora
A vacsora akkor kezdődik, amikor az első csillag megjelenik az égen.

Kiemelt kép: Jörg Carstensen/dpa/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik