Tudomány

Új módszert találhattak a Parkinson kezelésére

A Kiotói Egyetem munkatársai először hajtottak végre indukált pluripotens őssejt-átültetést a Parkinson-kór kezelésének céljával.

Az októberben elvégzett műtét során a kutatók az iPS-sejtekből idegsejteket hoztak létre, amelyeket aztán beültettek egy több mint 50 éves beteg agyába – számol be az MTI. A háromórás beavatkozáson a sebészek a koponyán fúrt lyukon keresztül juttattak be mintegy 2,4 millió sejtet a páciens agyába.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS) az őssejtek azon típusát alkotják, amelyekből az emberei szervezet minden sejttípusa előállítható.

A szakemberek bíznak benne, hogy az eljárással olyan gyógymódot tudnak kifejleszteni, amelyet világszerte alkalmazhatnak majd, és az egészségbiztosítás fedezheti is a kezelést.

Vállalatokkal együttműködve ki akarunk fejleszteni egy tömegtermelési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy iPS-sejtekből nyert idegsejteket szállítsunk szerte a világba”

– nyilatkozta Takahasi Dzsun, a csapat vezetője.

A beteg jól van, agya semmilyen bevérzést nem szenvedett, és egyéb ártalmas tüntetek sem jelentkeztek nála. Az úttörő beavatkozást hét további 50-60 éves betegen fogják elvégezni, olyanokon, akik már több mint öt éve szenvednek Parkinson-kórban.

A Parkinson-kór a központi idegrendszer egy degeneratív rendellenessége. A betegség csökkenti a dopamin-termelő idegsejtek számát, emiatt lelassul az ember mozgása, végtagremegés és testmerevség alakul ki. Jelenleg nincs gyógymódja a kórnak, csupán a tüneteket képesek enyhíteni.

A műtéti eljárásban a beteg agyába bejuttatott idegsejtektől azt várják, hogy pótolják a dopamintermelő neuronokat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik