Tudomány

Az alváshiány újabb veszélyét fedezték fel

Eddig is tudtuk, hogy az egészség megőrzése miatt kiemelten fontos a pihenés, egy friss tanulmány azonban most újabb tételt adott az alváshiánnyal járó problémák listájához.

Egy új kutatás szerint a hat óránál kevesebb alvás jelentősen csökkentheti a hidratáltságot – számol be a Science Alert. A friss adatok alapján azok, akik hat óránál kevesebbet alszanak, jóval sűrűbb vizeletet állítanak elő, és 16-59 százalékkal nagyobb valószínűséggel száradnak ki, mint a napi nyolc órát pihenők.

Az új kutatásban a szakértők egy hormonra, a vízvisszatartást segítő vazopresszinre koncentráltak. A hormon kulcsszerepet játszik abban, hogy a szervezet alvás közben ne veszítsen túl sok folyadékot. Asher Rosinger, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a vazopresszin az alvási ciklus későbbi szakaszában nagyobb mennyiségben szabadul fel, így aki korábban felkel, annak hidratáltságában zavar jelentkezhet.

A vizsgálatba a szakértők több mint 25 ezer alanyt vontak be, a résztvevőket alvási szokásaikról kérdezték, és vizeletmintát is vettek tőlük, hogy felmérjék a hidratációhoz köthető nyomokat. Az adatok azt mutatták, hogy valamiféle biológiai kapcsolat van az alváshiány és a folyadékvesztés között. A kutatók szerint átfogóbb elemzésre lesz szükség ahhoz, hogy jobban megértsék az összefüggést.

Ez valójában meglehetősen ciklikus lehet. Lehetséges, hogy egy ember alvása befolyásolja a hidratációs állapotát, ha pedig az illető dehidrált, akkor ez hatással van az alvására. Ezt érdekes lenne felderíteni

– nyilatkozta Rosinger.

A dehidratáltság rendkívül súlyos hatással lehet az egészségre: befolyásolhatja a hangulatot, a kognitív képességeket, a vesék működését és a fizikai teljesítőképességet. Éppen ezért ha az ember alvási problémákkal küzd, érdemes rendeznie az alvási ciklusát, illetve pihenést követően gondoskodnia a megfelelő folyadékbevitelről.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik