Tudomány

Ezek okozhatják az emberiség pusztulását

A Globális Kihívások Alapítvány (Global Challenges Foundation) évről évre közzéteszi azt a listát, amely az emberiséget leginkább fenyegető természeti és humanitárius katasztrófákat sorolja fel - a 2018-as évben ezeket látja a legégetőbb problémáknak.

A Globális Katasztrófakockázat tanulmánya nemcsak a most fenyegető, hanem a hamarosan igazán komollyá váló katasztrófákra is figyelmeztet. „Figyelünk az ismert fenyegetésekre, mindent intenzíven tanulmányozunk” – nyilatkozta Martin Rees, a Cambridge-i Egzisztenciális Kockázat Kutatóközponttól. „De tagadásban élünk néhány felemelkedő fenyegetéssel kapcsolatban – a gyorsan fejlődő technológiák potenciális hátrányaival és a környezeti fordulópontok átlépésének kockázatával például.”

A Rees és társai által kiadott tanulmány az alábbi kilenc közelgő veszélyre hívja fel a figyelmet:

1. NUKLEÁRIS HÁBORÚ

Bár statisztikailag egy nukleáris háború kitörésének esélye kevesebb, mint 1%, a pusztítás mértékét tekintve mindenképpen foglalkozni kell azzal, hogy mi történne, ha mégis összecsapnának a világ nukleáris fegyverekkel rendelkező nagyhatalmai. Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is 7000 nukleáris robbanófeje van hivatalosan, de az Egyesült Királyság, Franciaország, Izrael, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea is rendelkezik párral. A Globális Kihívások Alapítvány számításai szerint már 4000 robbanófej használata rengeteg életet kioltana, és annyi port és törmeléket szórna a légkörbe, hogy átlagosan 8 Celsius-fokot csökkenne tőle az átlaghőmérséklet.

Észak-koreai nukleáris teszt – fotó: Europress/AFP PHOTO/ South Korean Defence Ministry/

2. BIOLÓGIAI ÉS KÉMIAI HADVISELÉS

A nukleáris fegyverekkel ellentétben a biológiai és kémiai fegyverek viszonylag gyorsan és olcsón fejleszthetők, és nagy pusztításra képesek. Ide tartoznak a különböző kémiai vegyi fegyverek, de a szándékosan vagy véletlenül útnak eresztett vírusok is.

3. KLÍMAVÁLTOZÁS KATASZTRÓFA

Ez annyira nem is meglepő, rengeteg kutatás készült mostanában arra, mennyire rossz úton járunk, ha a klímakatasztrófát akarjuk megelőzni. A következő évtizedben eldőlhet a Föld sorsa, és most úgy néz ki, hogy nem a javára. A változás a közeljövőben erőteljes trópusi ciklonokat hoz, egész ökoszisztémák omolhatnak össze, a mezőgazdaság mostani formájában ellehetetlenedik, és az ivóvízkészletek kritikusan megcsappannak.

4. ÖKOLÓGIAI ÖSSZEOMLÁS

Ez is összefügg a klímaváltozással és a globális felmelegedéssel: ha fordulópontig feszítjük a húrt, egész ökoszisztémák roppanhatnak össze, a láncreakciók pedig beláthatatlan következményekkel járhatnak.

5. JÁRVÁNYOK

Annak ellenére, hogy viszonylag felkészültek vagyunk, a katasztrófafilmek nem állnak messze a valóságtól: bármikor érkezhet egy óriási járvány, ami végigsöpörhet a bolygón, az emberiség egy részét kiirtva. A tanulmány szerint akár órák alatt átjuthat egy ilyen vírus a kontinensek között, így gyakorlatilag napok alatt globális katasztrófával nézhetünk szembe.

A zikavírusnál sokkal veszélyesebb kórokozók is terjedhetnek világszerte – fotó: MTI/EPA/Esteban Biba

6. ASZTEROIDABECSAPÓDÁS

Megint nagyon sci-finek tűnhet, de érdemes tudni, hogy vannak olyan kisbolygók, amelyeket csak akkor veszünk észre, amikor túl közel jönnek a bolygónkhoz – ha ez a közelség fenyegető lenne, előfordulhat, hogy nem tudnánk időben lépni. Sőt, jelenleg arra sincs pontosan kidolgozott tervünk, hogy mit tennénk, ha egy aszteroida megközelítené a bolygót.

7. SZUPERVULKÁN KITÖRÉSE

Jelenleg képtelenek vagyunk néhány hónapnál előbb megjósolni egy vulkánkitörést, ennek ellenére a bolygó úgynevezett szupervulkánjait folyamatosan monitorozzuk. Ha egy ilyen monstrum kitörne, annyi port és szulfátokat lövellne az atmoszférába, hogy

3-5 Celsius-fokkal lehűtené a felszínt éveken keresztül.

8. GEOMÉRNÖKI MUNKA

A tanulmány főként a szolármérnöki projekteket emeli ki, ezek olyan tervek, amelyek aeroszol részecskéket lövellnének a légkörbe, hogy lehűtsék a földfelszínt. Ezekkel a tervekkel azonban az a baj, hogy beláthatatlan mellékhatásaik lehetnek, destabilizálhatják a klímát, és lehűlés helyett akár nagyon gyors globális felmelegedést is okozhatnak.

9. MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Egyértelmű, hogy a nagyon gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia és gépi tanulás is a listára került, nem is véletlenül: bár a legnagyobb gondolkodók nem feltétlenül gondolják, hogy a robotok és az MI az emberiség pusztulását hozhatja, a potenciál mindig ott van, hogy rossz célokra használják ezt az úttörő technológiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik