Tudomány

A kutyák kiszagolják a maláriát

Meg lehet őket tanítani arra, hogy kiszagolják a maláriával fertőzött embereket, ami az elvezethet az első gyorsteszt kifejlesztéséhez is.

Brit szakemberek kutatásában a kutyák maláriás gyerekek által viselt zoknikban szagolták ki a malária kórokozójának szagát.

A kutyák képesek észlelni a különbséget a malária parazitájával fertőzött gyerekek és a nem beteg társaik által viselt zoknik között

– idézi az MTI Claire Guestet, a Medical Detection Dogs (orvosi észlelő kutyák) alapítvány társalapítóját.

Megérzik, amit a szúnyogok

A 2008-ban létrehozott szervezet reméli, hogy a ma még korai stádiumban lévő kutatásuk elvezethet a világ egyik leghalálosabb betegségének kiirtásához.

A WHO adati szerint 2016-ban 216 millió maláriafertőzött ember volt a világon, 445 ezren haltak bele a betegségbe, 16 ezerrel többen, mint az előző évben. A kutatók szerint a maláriaparazita által kibocsátott szag vonzza a szúnyogokat, amelyek a kórt terjesztik.

Ez ugyanaz a szag, amelyet a kutyák érzékelhetnek

– mondta Steve Lindsay, a Durhami Egyetem professzora.

Mást is kiszagolnak

A kutatás még korai szakaszban van, a csoport szélesebb körű próbákat tervez, hogy lássák, a kutyák képesek-e közvetlenül az embereket megszagolva érzékelni a maláriát. Úgy vélik, ha ilyen kutyákat alkalmaznak az országhatárokon, gyorsan megelőzhetik a kórokozó határokon keresztüli terjedését.

A kutyáknak különös szagérzékelő képességét más betegségek elleni harcban is bevetették már, a brit egészségügyi hatóságok engedélyt adtak például arra, hogy kutyákat képezzenek ki a prosztata- és bélrák kiszaglására emberi vizeletből.

Illusztráció: EKATERINA CHESNOKOVA / SPUTNIK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik