Tudomány

Egy nyolcéves kislány megtalálta Excalibur „testvérét”

Egy nyolcéves amerikai-svéd kislány, Saga Vanecek júliusban egy különleges kincsre, egy viking kor előtti kardra bukkant egy svédországi tóban.

Svédországot idén szokatlan szárazság sújtotta, emiatt pedig jelentősen csökken a Vidöstern-tó vízszintje – írja a ScienceAlert. Saga Vanecek apja épp egy bóját helyezett ki a család nyaralójának közelében, hogy figyelmeztesse az elhaladó csónakokat a sekély vízre, miközben a kislány a közelben úszkált a félméteres vízben.

Saga keze hirtelen megakadt valamiben. Először azt hitte, hogy egy botot talált, de amikor kiemelte a vízből a tárgyat, kiderült, hogy egy kardra bukkant.

A lány apja ezután felvette a kapcsolatot Annie Rosénnel, a Jönköpings Läns Múzeum régészével.

A szakértő szerint a 85 centiméter hosszú kard kivételesen jó állapotban konzerválódott, még fából és bőrből készült hüvelye is fennmaradt.

Rosén úgy véli, hogy a fegyver a vaskorból származik, és 1000-1500 éves lehet. A kard feltételezhetően a 8-11. századot felölelő viking korszak előtt készült. Érdekes egybeesés, hogy a fegyver abból az időszakból származik, amikor a szakértők szerint a mitikus Artúr király is élt, akinek a legenda alapján a tó asszonya egy pompás kardot ajándékozott, melyet Excaliburnak hívtak.

Fotó: Jönköpings Läns Museum

A régészek szeptemberben ellátogattak a tóhoz, és alaposabban is körülnéztek a lelőhelyen. A vizsgálat során további leletek kerültek elő, például egy 3. századi melltű.

A maradványokat még legalább egy évig nem állítják ki, amíg a szakértők be nem fejezik a leletek megtisztítását és konzerválását.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik