Tudomány

Borsodban is felbukkant a veszélyes betegség

Kedden egy, a BAZ megyei Tarcal külterületén kilőtt vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Az ASP április végi, Heves megyei és májusi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megállapítása után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község határában jelent meg a vírus. A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Ez az észlelés viszonylag távol – több mint 70 kilométerre – van az eddigi esetektől. Ezért, és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható.

A hivatal közleménye szerint a járványügyi nyomozás folyamatban van, az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Emberre nem veszélyes

A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása – emeli ki a Nébih.

Több száz magyar települést érint a járvány
Eddig sikerült megakadályozni, hogy az afrikai sertéspestis házi sertéseket fertőzzön meg Magyarországon, a járvány megállítása céljából csaknem 10 ezer vaddisznót lőttek ki.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt, ezek közé tartozik többek között, hogy az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról itt olvasható részletes tájékoztató.

Az ASP az emberre nem veszélyes. Jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

Moslékkal, nyers és félkész termékekkel

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben.

Ennek két nagyon fontos eleme, hogy továbbra is tilos a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) takarmányozni, illetve ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot.

A vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Éppen ezért a kirándulók részéről fontos, hogy a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert, vagy élelmiszer maradékot a kiránduló helyeken.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik