Tudomány

Ide érdemes elmennie a hét végén

Idén először két napon át fog tartani a Kutatók Éjszakája. Az eseménysorozat alatt, szeptember 28-án és 29-én 260 helyszínen több mint 2650 program várják az érdeklődőket.

Az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseményén kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok látják vendégül a tudomány iránt érdeklődőket. Idén először a programsorozat nem egy-, hanem kétnapos lesz – írja az MTI.

Kardon Béla, a rendezvénysorozat magyarországi koordinátora szerint 2018-ban ráadásul a kulturális örökség európai évéhez igazodva

több múzeum, levéltár és humán tudományokat művelő intézmény fog becsatlakozni a Kutatók Éjszakájába.

Az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpontban a látogatók az akadémia fizikusaival beszélhetnek, lézerekkel, kozmikus részecskékkel és gravitációval történő kísérleteket tekinthetnek meg, emellett pedig a laboratóriumokban folyó munkába is bepillantást nyerhetnek.

A BME-n szintén izgalmas előadásokkal, szakmai bemutatókkal és kísérletekkel készülnek. A CH épületben például az egyetem vegyészei Molekulák a sötét oldalon címmel fognak előadást tartani az emberiség által régóta használt mérgekről és drogokról.

Fotó: Thinkstock

A Semmelweis Egyetemen a látogatók többek közt a legújabb sebészeti kutatásokról, a kínai akupunktúráról és a bőrdaganatok elleni hétköznapi védekezésről hallgathatnak előadásokat, emellett pedig bonctermi látogatáson és interaktív tudománytörténeti utazáson is részt vehetnek.

Természetesen nem csak a reáltudományok iránt érdeklődők találhatnak maguknak izgalmas programot. Az ELTE BTK-n például improvizációs játékba kapcsolódhatnak be, fegyverbemutatót tekinthetnek meg, illetve különböző történeti előadásokat hallgathatnak meg a vendégek – többek közt azt is megtudhatják, miként zajlottak a karaktergyilkosságok a 16. században.

Vidéken szintén nem lehet panasz a rendezvények sokszínűségére: a miskolci Bay Zoltán Kutatóintézetben például virtuális túrát tehetünk Roxfortban, a Debreceni Egyetemen a temetők élővilágáról tanulhatunk, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán pedig a gyermekek ismerkedhetnek meg az orvosi környezettel.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik