Tudomány

Pucér fenékkel vívtak fingcsatákat

Elképesztő csata bontakozik ki a XIX. századi japán tekercsen, mint egy képregényben: csupasz feneküket egymás felé fordító emberek vívnak fingcsatát, macskát szellentenek ellenfeleikhez és fingbombát vetnek be.

A szellentés teljesen természetes testi folyamat eredménye, társadalmilag viszont soha nem sikerült elismerést kivívnia. Hérodotosz például feljegyzett egy ókori történetet, ahol a lázadók vezére egy elengedett ‘galambbal’ tisztelte meg a király követét, mondván ez a válasza az uralkodó megegyezési szándékára. A fing abban az esetben háborút robbantott ki.

Gyakni akarsz, Lúcia

Josephus Flavius az I. században örökített meg egy esetet, vallási ünnep alkalmával, amikor a jeruzsálemi zsidók a Templomba vonultak:

egyszerre csak az egyik katona fölemelte köpenyét, illetlen módon hátsó felét fordította a zsidók felé, és a helyzetének megfelelő hangot is harsantott.

A sértést vért kívánt, az egyre több kivezényelt katona és a dühös tömeg összecsapása számos áldozatot követelt. Erről az inszinuációról amúgy a Múlt-kor.hu számol be a történelmi japán He-gassen tekercsről szóló cikkének bevezetőjében.

Magyar példa is van, Janus Pannoniust idézzük egy Lucia nevű hölgyhöz intézett verséből:

Lúcia, gyakni akarsz. Jó, benne vagyok, de csak akkor, / hogyha a hátulsód nem muzsikál ezalatt…

Fingcsaták Japánban

Az úgynevezett Edo-korszak (1603-1868) az elzárkózás ideje volt Japán számára, ám a XIX. században erősödő európai és amerikai kereskedelmi nyomás miatt egyre nehezebb volt a befelé fordulás. Éles társadalmi és politikai viták zajlottak a szigetországban, tombolt az idegengyűlölet.

Ennek kifejezése lehet az 1840 táján ismeretlen művész vagy művészcsoport által készített He-gassen tekercs, amely képregényszerűen ábrázolja a jelenetek sorát. A kutatók úgy vélik, a régi és az új küzdelmét láthatjuk igen rendhagyó módon ábrázolt csatajelenetek formájában.

A harcosok fő fegyvere a szellentés, az összecsapás konkrétan abból áll, hogy a felek meztelen feneküket egymás felé fordítva lefingják a másikat. Nem is akárhogy.

Van, aki a légnyomással egy macskát vág ellenségeihez:

Forrás: Wikipedia

Mások legyezőkkel próbálják visszafordítani a bűzös gázt a küldőnek.

Forrás: Wikipedia

Pajzs szakad be a szél erejétől:

Forrás: Wikipedia

Megfigyelhető egy csapat, amelyik bombaként használja az összegyűjtött fingot:

Forrás: Wikipedia

Mi ez az egész? Nem tudjuk pontosan. Sokak szerint politikai humorral állunk szemben, a gáztámadások célpontjai pedig nyugatiakkal kereskedő japánok, illetve maguk a nyugatiak, akik az ország zártságát veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik