Tudomány

A magyar meghal, de nem fizet

24.hu
24.hu

2018. 09. 11. 16:02

Életüket és vérüket ajánlották a magyar urak Mária Teréziának, de anyagi segítséghez nem igazán fűlött a foguk. Inkább kőbe vésették adómentességüket.
Korábban a témában:

Amikor III. Károly 1711-ben trónra lépett, ő volt a patinás Habsburg-dinasztia egyetlen férfitagja, ami kritikus helyzetet teremtett. Félő volt, hogy a birodalom esetleges széthullásával, pillanatok alatt visszatér Magyarországra az alig egy évtizeddel korábban kiszorított Oszmán Birodalom. A magyar, az erdélyi és a horvát rendek jóváhagyását bírva Károly 1713 áprilisában magához rendelte minden miniszterét és tanácsosát, majd a birodalom jövőjét biztosító bejelentést tett.

Kihirdette a Pragmatica Sanctióként ismert dokumentumot, amely lehetővé tette a trón nőági öröklését a Habsburg-házban.

A kifejezés maga „gyakorlati rendelkezést” jelent, többnyire olyan királyi rendeleteket neveztek így, amelyek kiemelten fontos államügyek kapcsán születtek – magyarázza a Rubicon.hu.

Károly 28 esztendős, életerős férfi volt ekkor, ám a tét nagyságát tekintve bölcs döntést hozott, és az idő is őt igazolta. Bár 1716-ban a császári párnak fiú gyermeke született, ám Lipót János hat hónapos korában még abban az évben elhunyt. Ezután még három leánynak adtak életet.

Egy nő ellen fordult Európa

III. Károly 1740-ben váratlanul hunyt el 55 évesen egy vadászaton. Mindaddig azonban kiváló egészségnek örvendett, végig reménykedett egy újabb fiú születésében, ezért legidősebb lányát, Mária Teréziát nem nevelte uralkodónak.

A hercegnő élete gondtalanul telt tánccal, vadászattal, célbalövéssel, és persze tanulással: matematika, történelem, latin, olasz, spanyol, francia voltak a fő tantárgyak. A legfelsőbb körökben szokatlan módon szerelmi házasságot kötött, 1736-ban ment hozzá Lotharingiai Ferenc Istvánhoz, nászukból született a Habsburg-Lotharingiai-ház.

Amikor 1740 őszén édesapja váratlanul meghalt, a 24. életévét taposó Mária Terézia már negyedik gyermekét várta, és ő maga sem tudhatta, meg tud-e felelni a hirtelen nyakába szakadt óriási kihívásnak.

Nemcsak a birodalom igazgatásának súlya szakadt a nyakába, hanem a szinte azonnal kirobbant osztrák örökösödési háború is, ami létében fenyegette a birodalmat.

A porosz király háborút robbantott ki Szilézia megszerzéséért, a bajorok és a spanyolok bejelentették igényüket a Habsburg örökségre, a szövetséghez csatlakozott Franciaország is, a királynőt gyakorlatilag csak egyetlen európai állam, Anglia támogatta.

Vitam et sanguinem

Miután Szilézia, Csehország és a nyugati osztrák tartományok elestek, Mária Teréziának egyetlen esélye maradt: megnyerni a magyarok támogatását. Az országgyűlés 1741-ben ült össze, júniusban megtörtént a koronázás, ezzel a történelemben második alkalommal foglalta el nő a magyar trónt. Az ifjú királynő szeptember 11-ére a pozsonyi várba kérette a diétát.

Tökéletesen megrendezett jelenet volt. A délelőtt 11 órakor kezdődő ülésen először gróf Batthyány Lajos főkancellár ecsetelte a birodalom szorult helyzetét, majd Mária Terézia szólt:

Ügyeinket minden felől veszély fenyegeti. Veszélyben ezen ország koronája, veszélyben saját személyünk és kedves gyermekeink. És elhagyatva mindenektől, a magyaroknak annyi történeti emlékek által híresztelt fegyvereihez, ősi vitézségéhöz és hűségéhöz folyamodunk, hűségökre bízzuk magunkat és gyermekeinket, erősen bízva, hogy e veszélyekben tanácsukat és segélyöket tőlünk meg nem vonandják.

Fekete gyászruhát viselt, maga volt az esendő nő, az anya, akinek kérése majdhogynem könnyekig hatotta az urakat. A királynő beszédét félbeszakítva ugrottak talpra: „Vitam et sanguinem pro rege nostro!”, azaz „Életünket és vérünket királyunkért!”

Mária Terézia a koronázási dombon – Wikipedia

Megkérték az árát

Ahogy azonban a kedélyek csillapodtak, a rendek némileg árnyalták korábbi ígéretüket: „sed avenam non”, vagyis „de a zabunkat nem”. Ez ugye azt jelentette, hogy a had ellátásához szükséges anyagiakat már nem szívesen nyögték volna ki az urak. A „sed avenam non” valójában nem hangzott el Pozsonyban, ez csak az utókor fantáziájának műve, bár a magyarok keményen megkérték segítségük árát:

Visszavonatták III. Károly néhány kedvezőtlen intézkedését, megerősítették a rendi és nemesi jogokat, biztosították a birtokok adómentességét, emellett pedig kiharcolták csapataik számára a magyar vezényleti nyelvet is.

A legtöbb ábrázolással ellentétben az sem igaz, miszerint Mária Terézia újszülött kisfiával, a későbbi II. Józseffel a karjában jelent volna meg a kemény magyar szívek meglágyítására, sőt titokban meg is csipkedte volna a kicsit, hogy keservesen felsírjon.

Hálás volt érte

Mária Terézia is „jól járt”, az ekkor megszavazott 11 ezred oroszlánrészt vállalt a birodalom fennmaradásában: az örökösödési háború 1748-as lezárásával csupán Sziléziáról kellett lemondania. Élete végéig hálás is volt a támogatásért, az események után 33 évvel, amikor már rég nem fűzte ennyire bensőséges viszony magyar népéhez, így írt:

Neki köszönhetem helyemet elődeim trónján; harmincéves uralkodásom alatt a legnagyobb odaadást tanúsította irányomban és hatékonyan támogatott céljaim megvalósításában.

Illusztráció: Mária Terézia Martin van Meytens 1759-es festményén/Wikipedia

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.