Belföld

Hallgatnak, de többen is meghaltak nyugat-nílusi lázban Magyarországon

Magyarországi halálos áldozatot is követelt már idén a Közép-Európában sem ritka, közismertnek mégsem nevezhető betegség, a nyugat-nílusi láz, írja a hvg.hu.

A lap két esetről szerzett tudomást. Az egyik a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumban történt, az intézmény főigazgatója, Varga Tamás maga számolt be róla egy Facebook-bejegyzésben.

Bár a poszt augusztus 10-i, a magyar haláleset nem szerepel sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatójában, holott más országban már tudnak halálesetről.

Ezen kívül is történt a közelmúltban haláleset a nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban.

A portál rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnál arra, hogy hány halálos áldozatról tudnak, de sehonnan nem kaptak választ.

Tavaly itthon négy ember halt meg nyugat-nílusi láz miatt.

Akkor lesz baj, ha jönnek a nyugat-nílusi láz kistestvérei
A nyugat-nílusi lázat több mint fél évszázada jegyzik Magyarországon, el kell fogadnunk, hogy már szezonja is van. Önmagában nem olyan rettenetes, ahogy azt a neve sugallja, sokkal nagyobb baj lesz, ha megérkeznek a rokonai.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik