Belföld
The proboscis of an Aedes albopictus mosquito feeding on human blood. This mosquito, also known as the Asian Tiger Mosquito, is a known West Nile Virus vector. Photo by James Gathany, Centers for Disease Control 
Paris, France 

CDC/PHANIE

Hallgatnak, de többen is meghaltak nyugat-nílusi lázban Magyarországon

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 08. 23. 07:51

Magyarországi halálos áldozatot is követelt már idén a Közép-Európában sem ritka, közismertnek mégsem nevezhető betegség, a nyugat-nílusi láz, írja a hvg.hu.

A lap két esetről szerzett tudomást. Az egyik a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumban történt, az intézmény főigazgatója, Varga Tamás maga számolt be róla egy Facebook-bejegyzésben.

Bár a poszt augusztus 10-i, a magyar haláleset nem szerepel sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatójában, holott más országban már tudnak halálesetről.

Ezen kívül is történt a közelmúltban haláleset a nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban.

A portál rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnál arra, hogy hány halálos áldozatról tudnak, de sehonnan nem kaptak választ.

Tavaly itthon négy ember halt meg nyugat-nílusi láz miatt.

AEDES ALBOPICTUS 
A blood-engorged female Aedes albopictus mosquito feeding on a human host. Under experimental conditions the Aedes albopictus mosquito, also known as the Asian Tiger Mosquito, has been found to be a vector of West Nile Virus. Aedes is a genus of the Culicine family of mosquitoes. 

CDC / BSIP
Akkor lesz baj, ha jönnek a nyugat-nílusi láz kistestvérei
A nyugat-nílusi lázat több mint fél évszázada jegyzik Magyarországon, el kell fogadnunk, hogy már szezonja is van. Önmagában nem olyan rettenetes, ahogy azt a neve sugallja, sokkal nagyobb baj lesz, ha megérkeznek a rokonai.

Kiemelt kép: Europress/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.