Tudomány
A highly detailed image of a moai at Rano Raraku, birthplace of the Easter Island moai.  Excellent lighting and texture.

Rejtély, hogyan tűnt el több ezer ember

24.hu
24.hu

2018. 08. 13. 17:01

A Csendes-óceán délkeleti részén fekvő Húsvét-szigeten egykor egy igen fejlett civilizáció működött. A szakértők hosszú időn át úgy hitték, hogy a népcsoport bukását egy ökológiai összeomlást követő belső háború idézte elő. Egy új tanulmány szerint azonban más állhatott a háttérben.
Korábban a témában:

A Húsvét-szigetre az első lakók Polinézia felől érkeztek az 1200-as években. A szigeten aztán a népcsoport, a rapanuik gyors fejlődésen estek át, és 1250 és 1500 között felállították világhírű szobraikat, az úgynevezett moaikat.

A helyi civilizáció azonban idővel hanyatlani kezdett. A kutatók sokáig úgy gondolták, hogy a jelenség hátterében az állt, hogy a rapanuik kivágták a fákat, illetve tönkretették a termőföldet. A folyamat ökológiai összeomláshoz, a hajókészítés megszűnéséhez, éhínséghez és belső háborúhoz vezetett. Az 1860-as évekre a populáció jelentős része eltűnt.

Egy új kutatás szerint azonban semmiféle konfliktus nem tombolt a szigeten – számol be az IFLScience.

Dale Simpson, a Queenslandi Egyetem régésze által vezetett csapat a szobrok elkészítéséhez használt eszközöket tanulmányozta. Az elemzés rávilágított, hogy a rapanuik társadalma igen összetett és kooperatív volt.

Ez pedig azt sugallja, hogy kifejezetten nehezen törhetett ki belső harc a szigeten.

Simpson szerint az ősi civilizációban voltak főnökök, papok és olyan szakemberek, akik halászattal, állattenyésztéssel vagy éppen a moaik létrehozásával foglalkoztak. A kutatók úgy gondolják, hogy a népcsoport sikerességéhez elengedhetetlen volt az együttműködés.

Feltételezhető, hogy az egyes klánok nemcsak az információkat osztották meg egymás között, hanem a nyersanyagokat is. Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen társadalomban erőszakos konfliktus alakuljon ki.

Az új adatok természetesen nem oldják meg a húsvét-szigeti civilizáció bukásának rejtélyét. Az, hogy a rapanuik még a nehéz időkben is békében élhettek egymás mellett, inkább csak bonyolultabbá teszi a kérdést, hogy végül mi is történt a helyi civilizációval.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Singer and actress Lady Gaga attends a photocall for the film "A Star is Born" presented out of competition on August 31, 2018 during the 75th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.