Tudomány

Kihívta a rendőrséget egy mókusra

Abban a helyzetben feltehetően mind így cselekedtünk volna.

Nagy Britaniában járunk, London egyik külső kerületében, Harrowban. Egyik reggel egy nő emeleti szobájából arra lett figyelmes, hogy háza földszintjén nagy valaki nagy zajjal keres és kutat. Nyilván pánikba esett és arra gondolt, amire mindannyian következtetnénk: betörő!

Azonnal hívta a rendőrséget, akik tetten is érték a besurranót, egy szerencsétlen mókust.

Az esetet a helyi rendőrség a Twitteren posztolta:

Ha pedig tolvaj állatok, mindenképp meg kell emlékeznünk a szarkákról, akik csillogó tárgyak iránti szenvedélyüktől hajtva bizony komoly károkat okozhatnak, ha lenyúlják a családi ékszereket. Csakhogy ezt már egy 2014-es tanulmány cáfolta.

A kutatás során fényes tárgyakat – csavarokat, gyűrűket és ezüstfólia-darabokat -, valamint ezek matt kék változatát használták fel, a tudósok 30 centiméterre a tárgyaktól magvakat szórtak ki. A madarak etetése során a 64 vizsgált alkalomból a szarkák mindössze kétszer csíptek fel csillogó tárgyat, de azonnal el is dobták. Alapjában véve nem vettek tudomást róluk, elkerülték mind a csillogó, mind pedig a kék dolgokat, és inkább kevesebbet ettek, ha ki voltak téve a tárgyak.

Ráadásul az általuk ellenőrzött fészkekben sem találtak csillogó tárgyakat. Ez pedig nemhogy a tolvaj jelzőt mossa le a szarkákról, hanem egyenesen arra utal, ezek a madarak tartanak az ilyen tárgyaktól, vélhetően azért, mert azok újak számukra és veszélyesnek bizonyulhatnak.

Illusztráció: HINRICH BÄSEMANN / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik