Tudomány

Hszi asszony sírjában találtak egy ismeretlen majmot

A több mint kétezer éves lelet szomorú bizonyítéka, hogy az ember milyen régóta pusztítja legközelebbi rokonait.

Eddig ismeretlen emberszabású majom, egy mára kihalt gibbonféle, a Junzi imperialis egyedének maradványaira bukkantak Kínában, ami arra utal, hogy az ember jóval a modern kor előtt hozzájárulhatott a majmok pusztulásához – idézi az MTI.

Háziállatként tartották

Kína középső részén, Sanhszi tartományban, egy nagyjából 2300 éves sírkamrában találták meg a kihalt gibbonféle koponyatöredékét más állatok, hiúzok, leopárdok és egy fekete medve maradványaival együtt.

A sír – és talán az emberszabású is – Hszi asszonyé lehetett, aki Kína első császára, Csin Si Huang-ti nagyanyja volt.

A császár rendelte el a Nagy Fal építését és az agyaghadsereg elkészítését is. A gibbont Kínában luxus háziállatként tartották, nemes tulajdonságokkal ruházták fel. A koponytöredék számítógépes modellje alapján az állat eddig ismeretlen gibbonfajhoz és -nemhez tartozott, valószínűleg néhány száz évvel ezelőtt halt ki.

Sorban pusztítjuk őket

Majdnem bizonyos, hogy a gibbon kipusztulása az ember számlájára írható:

Adataink alapján adott korszakban végbemenő intenzív környezetátalakítás hajtotta a gibbonokat dél felé, mai élőhelyükre, Kína messzi déli vidékére, a Junzi esetében pedig a kihalásba

– mondta Helen Chatterjee, a University College London kutatója.

A gibbonok, a legkisebb testű emberszabásúak Ázsia trópusi esőerdeiben élnek. Legtöbb fajukat az erdőirtás, a vadászat és a csempészet fenyegeti. Két gibbonfaj a közelmúltban tűnt el Kínából, az országban még létező többi fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja.

A Kínában élő gibbonfajok egyike, a hajnani gibbon ma valószínűleg a világ legritkább emlősfaja, mindössze 26 példánya él.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik