Tudomány

Ezután egészen más szemmel néz a pókokra

Mindössze pár másodperc, de az araknofóbok számára az örökkévalóság lehet az a videó, amin egy karolópók ballonozása látható. Nem mindenki számára jó hír, de egyes pókok bizonyos időszakokban, az úgynevezett ballonozás vagy ökörnyálazás közben váratlan helyekre is elrepülhetnek: ez az a folyamat, amikor az ízeltlábúak pókfonalat használva gyakorlatilag vitorláznak egyet a szélben. A pókok magasabb fákra, területekre másznak fel, hogy onnan kibocsátsák hosszú selyemszerű fonalaikat, és a légáramlatok segítségével vitorlázva közlekedjenek. A bébipókok kikelés után jellemzően új otthont keresnek, míg a felnőtt pókok élelemforrásért kerekednek útra, akár egy egész tengeren át.

A berlini egyetem kutatói ezt a folyamatot vizsgálták karolópókokkal, egyikük közzé is tett egy felvételt a YouTube-on. A karolópók először is felemeli lábát, hogy tájékozódjon arról, milyen irányból érkezik a légáramlat – mint ahogy az emberek is teszik, mikor feltartják a megnyalt ujjukat. Amennyiben annak erőssége megfelelő (7 km/óra alatt van), három fonalat bocsát a levegőbe, amiket aztán 50-60 nanoméretű, rendkívül finom szállal erősít meg, és csak utána lendül támadásba az akár 30 méter hosszú kötélen.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a ballonozás nem egy véletlenszerű művelet, csak akkor indulnak útra a pókok, ha minden feltétel adott a produktív utazáshoz. A szakemberek főleg aerodinamikai szempontból vizsgálták a pókok közlekedését, ami hasznos lehet a repülők fejlesztésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik