Tudomány

Mi kerül 800 ezer forintba egy pontyon?

Az óriási tőpontyot feltehetően ellopták élőhelyéről, máskülönben nehezen juthatott volna Heves megyei otthonából egy Pest megyei bányatóba. Az ilyen horgászcsalogató óriások általában a feketepiacon cserélnek gazdát horror összegekért.

Meglepő közlemény futott be a Nébih-től ezen az izgalmakat szűkösen mérő pénteken: a hivatal munkatársai az egyik közösségi oldalon felfigyeltek egy 31 900 forint halgazdasági értéket képviselő, gyaníthatóan lopott pontyra. Aztán egyik ámulatból a másikba estünk immár ellentétes előjellel amikor kiderült, a hal feketepiaci értéke 800 ezer forint.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye, és a 24.hu kérdéseire adott válaszai alapján mutatjuk be a történetet. Pontosabban annyit, ami nem veszélyezteti a jelenleg folyó nyomozást.

Rekordméretű óriás

Hazánk területén a Nébih és az Állami Halőri Szolgálat jogosult a halgazdálkodás, halászat, horgászat ellenőrzésére. A hivatal ezzel foglalkozó munkatársai szakmai érdeklődésük folytán rendszeresen olvassák a különböző szakcikkeket, szakmába vágó bejegyzéseket, többük gyakorlott horgász is.

Ezért hát nem csoda, hogy a hatóság emberei felfigyeltek a közösségi oldalon megjelent bejegyzésre: egy horgász két fotót osztott meg, amelyen különös ismertetőjegyei alapján ugyanaz a kapitális méretű tőponty látható. Csakhogy míg az egyiket a feltöltő készítette 2016-ban egy közelebbről meg nem nevezett Heves megyei természetes élőhelyen, addig a másik kép most jelent meg egy Pest megyei bányató fogási rekordlistáján. Ez ugye gyanús.

Forrás: Nébih

Maga a poszt már csak azért is pörgött horgászberkekben, mert a hal jelenleg 31,9 kilós, míg a jelenlegi csúcstartó tőponty „csak” 30,45, de még a hivatalos összetett ponty kategóriában is a második helyezést érné el. A hal természetes vízben nőtt 28 kilogrammosra ami azt jelenti, 2016-ban 15-20 éves lehetett, majd ki tudja mikor került pontosan a bányatóba, ahol szépen gyarapodott tovább. A faj egyébként 25-30 évig élhet.

Bírság lesz a vége

No, de az azonosítás. A közzétett fotókon jól látható volt az állat farok alatti úszójánál egy sajátos sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség, aminek alapján a Nébih munkatársai indokoltnak látták szakértő bevonását. A vége az lett, hogy hivatalosan is megállapították: ugyanarról az egyedről van szó. Tehát – teszi hozzá az újságíró – nyilvánvalóan lopás történt.

Hogy és miként, arra majd a nyomozás fog fényt deríteni, de mikor a hivatal emberei meglátogatták az érintett Pest megyei bányatavat, több szabálytalanságra is fény derült, „a többszörös szabálysértő tetemes bírságra számíthat” – áll a közleményben.

Milliós összegek

A ponty horgászható faj, a problémát az jelenti, hogy halgazdálkodási vízterületből, másik halgazdálkodási vízterületbe őshonos halfaj nem telepíthető át, illetve kereskedelmi forgalomba is csak engedélyhez kötött fogási tanúsítvánnyal hozható. Az óriás halgazdálkodási értéke 31 900 forint, ez azt jelenti, adott egyed kivételével ekkora kár érte az élőhelyet.

Más kérdés a már említett 800 ezer forintos feketepiaci érték, amivel érthetővé válik, miért lop valaki élő pontyot. Egyrészt nyilván azért, hogy éttermeknek, árusoknak továbbadja, de ekkora összeget még a 30 kilós példányért sem remélhetne senki.

Az ilyen nagy pontyok feketekereskedelme a kisebb „horgászvizekhez” köthető, amelyeknek kiváló reklámot jelentenek: melyik horgász ne vágyna ilyen zsákmányra? Az ilyen méretű hal felnevelése több évet vesz igénybe, a horgásztó üzemeltetője viszont rövid időn belül szeretné a tavát felfuttatni. A tógazdaságok ráadásul ekkora méretű halakat nagyon ritkán nevelnek, ezért ekkora méretben a ponty legálisan nagyon ritkán vásárolható.

Esetünkben a 800 ezres összeget is szakértő állapította meg, és ahogy a hivatal fogalmaz: számos utalást lehet találni, esetenként hirdetéseket is, hogy ekkora halért közel milliós összegeket fizetnek ki.

Az ügyben tehát közigazgatási eljárás van folyamatban, szóban forgó tőponty további sorsáról a hivatal csak az eljárás befejezése után tud nyilatkozni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MICHEL LOUP / BIOSPHOTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik