Tudomány

Videó: Ilyen elrepülni egy hatalmas marsi kráter felett

Az Európai Űrügynökség (ESA) új videója azt mutatja be, hogy milyen lehet elrepülni a 102 kilométer széles Neukum-kráter felett.

A Gerhard Neukum német planetológusról és az ESA Mars Express missziójának egyik alapítójáról elnevezett mélyedés a vörös bolygó déli félgömbjén található. A kráter mintegy 3,9 milliárd éve alakult ki, így a Noachis Terra felföldi régió mellett az egyik legősibb geológiai formációnak számít a Marson – írja az IFLScience.

Az évmilliók során a mélyedésben számos meteoritkráter jelent meg, a területet pedig a helyi időjárási viszonyok is átformálták. A Neukum-kráter mélyét napjainkban fekete dűnék szelik át – a képződmények feltételezhetően vulkáni anyagból épülnek fel.

Ez nem egy western díszlete, ez a Mars
Az új képeket a Curiosity küldte, a nagyjából 5500 méter magas Mount Sharp környékéről.

Az ESA által készített animáción a dűnék mellett a kráterben, illetve a mélyedés környékén elhelyezkedő becsapódási pontok is jól kivehetőek.

A videót a Mars Express űrszonda nagy felbontású kamerájával készített képek alapján hozták létre.

A műszert Gerhard Neukum fejlesztette.

Az űrszonda 2004 óta egyéb berendezéseinek segítségével rengeteg értékes adatot gyűjtött a talaj ásványi összetételéről, a felszín alatti struktúrákról, a légköri keringésekről és a helyi hőmérsékletről.

A Mars Express előreláthatóan 2020 végéig folytathatja küldetését a vörös bolygónál.

(Kiemelt kép: YouTube/European Space Agency, ESA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik