Tudomány

Van remény a tasmán ördög túlélésére

A fajt rákbetegség tizedeli teljes elterjedési területén, ám most egy elszigetelt élőhelyen makkegészséges populációt találtak a kutatók.

A tasmán vagy erszényes ördögként ismert ragadozó ördögi hangjáról és rendkívül agresszív viselkedéséről közismert. Egymást sem kímélik, ezért is fenyegeti kihalással az egész fajt a egy betegség.

A DFTD (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganatról van szó, ami harapással terjed, és az állatok pofáját támadja meg. A járvány miatt két évtized alatt egyötödére csökkent a kizárólag Tasmánia szigetén élő, legnagyobb testű húsevő erszényes populációja.

Az újabb reményt az adja, hogy kutatók egy nyolcnapos expedíció során 14 fertőzésmentes egyedre bukkantak Tasmánia egy földrajzilag teljesen elkülönülő helyén, a Wreck Bay és a Nye Bay térségében. Biztosra veszik, hogy további makkegészséges példányok is élnek ott.

Tudósok szerint a gyógyíthatatlan arcdaganat azért terjedhetett el, mert az alacsony egyedszám, a beltenyészet miatt elszegényedett a Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő fajának genetikai állománya. A tervek szerint az elkülönülten élő egészséges állatok génjeivel felfrissíthetik a fertőzött populáció genetikai örökségét, így a faj ellenállóbbá válhat a rákbetegséggel szemben.

A kutatók biológiai mintákat vettek a csapdába csalt állatoktól, és most laboratóriumban vizsgálják, hogy miben különböznek a beteg és az egészséges tasmán ördögök örökletes tulajdonságai.

(Kiemelt kép: RÉGIS CAVIGNAUX / BIOSPHOTO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik