Tudomány

Azonosíthatták Amelia Earhart csontjait

Amelia Earhart 1937-es eltűnése a modern történelem egyik legnagyobb rejtélye. Az elmúlt szűk évszázad során rengetegen próbáltak a pilóta maradványaira bukkanni, mindhiába. Most egy amerikai antropológus úgy véli, hogy Earhart a Csendes-óceán egyik szigetén halt meg.

Amelia Earhart 1937. július 2-án tűnt el navigátorával, Fred Noonannal és repülőgépükkel, a Lockheed Electrával a csendes-óceáni Howland-sziget közelében. Az Amerikai Haditengerészet rögtön megkezdte a kutatást, de sokáig semmiféle eredményre nem jutottak.

Három évvel később aztán emberi maradványokra bukkantak Nikumaroro szigetén, a Howland-szigettől 560 kilométerre délkeletre. A csontok mellett női cipőket, egy szextánst tartalmazó dobozt és egy üveg Bénédictine-t is találtak – Earhart köztudottan tartott magánál az italból. A leletegyüttes alapján a szakértők meg voltak győződve róla, hogy a legendás női pilóta maradványait fedezték fel.

D. W. Hoodless antropológus még abban az évben megvizsgálta a csontokat, de arra jutott, hogy azok egy férfihoz tartoztak.

Emiatt pedig elvetették annak lehetőségét, hogy a maradványok Earharttól származtak.

Az elmúlt közel 80 év során azonban rengeteget fejlődtek az igazságügyi szakértői módszerek. Richard Jantz, a Tennessee-i Egyetem munkatársa a közelmúltban ismét elemezte a csontokat – számol be az IFLScience.

A szakértő fotók alapján adott becslést Earhart felkar-, orsó- és sípcsontjának méretére. Jantz ezután modern technikákat (például egy számítógépes programot) felhasználva meg tudta állapítani a nikumarorói csontváz nemét, származását és termetét. A kutató végül összehasonlította a maradvány adatait Earhart, illetve számos további egyén jellemzőivel. Eredményeiről a Forensic Anthropology folyóiratban számolt be.

Jantz szerint a nikumarorói csontváz a vizsgált személyek közül Earhartra hasonlított a leginkább.

Amíg nem mutatnak be döntő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a maradványok nem Amelia Earhartéi, a legmeggyőzőbb érvelés az, hogy az övéi

– írta a szakértő tanulmányában. A kutató hozzátette, a magassági eltérés miatt kizárható, hogy a csontváz Noonané volt.

Az elmúlt évtizedek során számos elmélet született Earharték eltűnéséről.  Van olyan hipotézis is, mely szerint a pilóta és navigátora túlélték a zuhanást, és később, már a világháború során japán hadifogságba estek.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik