76 év után találták meg a második világháborús hadihajót

76 év után találták meg a II. világháborús amerikai anyahajó, a USS Lexington roncsait. A hordozó maradványait a Microsoft társalapító milliárdos, Paul G. Allen kutatóhajója fedezte fel.
Kapcsolódó cikkek

A The Guardian azt írja, hogy a hajó a Korall-tenger mélyén került elő. A roncsot helyi idő szerint vasárnap találták meg Ausztrália keleti partjaitól mintegy 800 kilométerre. A hordozó maradványairól lenyűgöző felvételeket tett  közzé a milliárdos Paul G. Allen, aki a kutatást támogatta.

A roncs mellett több repülőt is azonosítottak, az egyiken Félixet, a macskát ábrázoló festés és a lelőtt japán repülőket szimbolizáló zászlók láthatóak.

A Lexington egy másik hordozóval, a USS Yorktownnal 1942 májusának elején három japán anyahajóval csapott össze. Korábban nem fordult elő, hogy repülőgép-hordozók harcoltak volna egymással.

A súlyosan sérült Lexingtont végül szándékosan süllyesztette el egy másik amerikai hadihajó. A legénység nagy része túlélte a japán hordozókkal vívott csatát, de kétszázan így is életüket vesztették.

Harry Harris admirális, az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnokságának tagja gratulált Paul Allen csapatának. A tiszt apja a Lexington legénységéhez tartozott, és sikerült túlélnie a csatát.

Az anyahajó 35 repülőgépet szállított, amikor elsüllyedt. A kutatócsoportnak eddig 11 repülőroncsot sikerült felfedeznie.

Nem ez volt az első második világháborús roncs, melyet Paul Allen kutatóhajója azonosított. Tavaly például a USS Indianapolist sikerült így megtalálniuk.

(Kiemelt kép: Facebook/Paul Allen)