Tudomány

Ezért kellett bebetonozni Chaplin holttestét

Charlie Spencer Chaplin szülei énekléssel és színjátszással keresték kenyerüket a viktoriánus Londonban, amikor 1889 áprilisában megszületett közös gyermekük. A családi tragédia hamar bekövetkezett: édesapja a fiú hároméves korában elhagyta a családot, édesanyja elmegyógyintézetbe került. Charlie és idősebb féltestvére, Sydney árvaházról árvaházra töltötte életét.

A színészet viszont hamar megtalálta, öt évesen már színpadra állt, 10 évesen apróbb szerepeket kapott vígjátékokban, 12 esztendősen pedig már az inast alakította William Gilette Sherlock Holmes című darabjában. igaz, a szerepet csak azért kapta meg, mert 14 évesnek hazudta magát.

Hamar a csúcsra került

Ebből is látszik, nem volt egy elveszett gyerek, 1912-ben már az Egyesült Államokban bukkant fel egy mutatványos társulat főszereplőjeként A következő évben már a Keystone filmstúdiótól kapott ajánlatot. Az 1914-es Gyermek autóverseny Venice-ben (Kids Auto Races at Venice) című némafilmben játszotta második filmszerepét, itt született meg imidzse.

Nehéz gyermekkora miatt kiválóan, hitelesen hozta a csavargó szerepét, ami a világhírt hozta el számára – írja a Rubicon.hu. De nem elégedett meg a szerepléssel, később gyakran ő rendezte filmjeit, és a forgatókönyvet is ő írta.

Kiutasították Amerikából

A hangosfilm megjelenésével sokat veszített, hiszen ő arcjátékával, mozgásával mulattatott, és az addigra kultikussá vált kis csavargó az 1936-os Modern időkkel eltűnt a vászonról. De nem Chaplin. A következő egész estés mozifilmje végleg bizonyította, hogy az új idők kihívására is méltó választ tud adni, az 1940-es A diktátor című filmjével gyakorlatilag megkoronázta karrierjét.

Bár többször felajánlották neki, soha nem fogadta el az amerikai állampolgárságot, és ez a II. világháború után visszaütött: kommunistabarátsággal vádolták meg, és 1952-ben, a Rivaldafény londoni bemutatója után váratlanul megvonták hazautazási engedélyét. Ezután negyedik feleségével és nyolc gyermekével ezután Svájcban, Lausanne mellett telepedett le, és ott is élt egészen 1977. december 25-én bekövetkező haláláig.

Eltűnt a koporsó

Corsier-sur-Vevey temetőjében helyezték végső nyugalomra, de alig két hónappal a szertartás után, 1978. március 2-án a település lakói borzasztó felfedezést tettek: Chaplin sírját feltörték, koporsójának nyoma veszett.

Ettől kezdve, mintha egy korabeli bűnügyi film kockái elevenedtek volna meg annak minden részletével és persze méltó lezárásával. A színész özvegye, Oona O’Neill több hívást is kapott a sírrablóktól, hogy 600 ezer dollárt követelnek Chaplin maradványainak visszaszolgáltatásáért. Nem voltak profik, amire már ekkor türelmetlenségük is utalt, hiszen kilátásba helyezték, hogy a gyerekeket is bántani fogják, ha követelésüket nem teljesítik.

A svájci rendőrség hatalmas erőket mozgósított, május 17-én el is fogták az elkövetőket. Kiderült, két kelet-európai menekült, a lengyel Roman Wardas és a bolgár Gantscho Ganev tervelte ki és hajtotta végre: Wardas egy filmélménye nyomán tervelte ki az akciót, Ganev pedig az „erőember” szerepét játszotta a sír feltörésekor. Előbbi négy és fél évnyi börtönt kapott, utóbbi megúszta másfél év felfüggesztettel.

A Genfi tótól mintegy 15 kilométerre megtalálták Chaplin koporsóját is egy sekély gödörbe ásva: Visszavitték a temetőbe, és a hasonló esetek megelőzése érdekében körbebetonozták.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik