Tudomány
Peking, 2018. január 13.
A levegõ szennyezettsége ellen védekezik maszkkal egy járókelõ Pekingben 2018. január 13-án. A füstköd miatt a pekingi hatóság a második legmagasabb fokozatú, narancssárga színû riasztási fokozatot rendelték el, ami a nehézipari üzemek mûködésének korlátozását jelenti. (MTI/EPA/Hoou Hvi Jung)

Növelheti az öngyilkosság kockázatát a szmog

24.hu
24.hu

2018. 02. 22. 17:23

A szálló pornak, a nitrogén-dioxidnak és a kén-dioxidnak való hosszú távú kitettség összefüggésben áll az öngyilkosság fokozottabb kockázatával – derült ki egy dél-koreai felnőttek adataira épülő friss tanulmányból.

A Science of the Total Environment című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint a valamilyen háttérben megbúvó betegséggel diagnosztizált vagy városi környezetben élő dél-koreai felnőtteknél magasabb a kockázata a légszennyező anyagokkal összefüggő öngyilkosságnak, elsősorban a szálló pornak való hosszú távú kitettség miatt.

DELHI, INDIA - NOVEMBER 7:  Traffic moves along a street amid heavy dust and smog November 7, 2016 in Delhi, India. People in India's capital city are struggling with heavily polluted air after low winds, holiday fireworks residue and crop-burning in neighboring states contribute to the haze, which has reduced visibility to 400 meters. The pollution levels have risen to 15 times more then the safe limit,  news reports said. Thousands of schools have been ordered closed, cricket matches canceled and residents warned to stay inside. The US embassy has said that it is "very concerned" about the impact of the pollution on Americans living in Delhi and the public at large. (Photo by Allison Joyce/Getty Images)

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés – 10 mikron alatti részecskeátmérőjű – szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva képesek mélyen behatolni a tüdőbe, különböző légzőszervi megbetegedéseket okozva, mint például az asztma vagy a tüdőrák, és legyengíteni az immunrendszert. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

A tanulmány a dél-koreai nemzeti egészségbiztosítási szolgálat 2002-2013 közötti kohorszvizsgálatába bevont több mint 265 ezer dél-koreai felnőtt egészségi adatainak elemzésére épült. A vizsgált időszak alatt az alanyok közül 564-en, vagyis 0,2 százalék halt meg öngyilkosság következtében.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely elsőként vizsgálta a hosszú távú légszennyezettségnek való kitettség és az öngyilkosság okozta halálozások kapcsolatát, azt is kimutatta, hogy a légszennyező anyagok – kivéve a kén-dioxid – és a befejezett öngyilkosságok közötti összefüggés hangsúlyosabb a városi környezetben élő emberek körében, mint a nem városban élőknél. (MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Hoou Hvi Jung)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.