Tudomány

Egy nap a Földbe csapódhat Musk űrautója

24.hu
24.hu

2018. 02. 15. 09:05

Egy új tanulmány szerint a Falcon Heavy által február elején az űrbe juttatott Tesla Roadster többször is el fog haladni a Föld mellett. Sőt, a távoli jövőben egy nap akár találkozhat is bolygónkkal.
Korábban a témában:

Hanno Rein, a Scarboroughi Torontói Egyetem munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy milyen pályát fog leírni az űrben keringő autó – számol be a ScienceAlert. A kutatók egy szoftver segítségével évmilliókkal előre szimulálták a Roadster mozgását.

Mivel az igen távoli jövőről van szó, nehéz pontos becsléseket adni.

Az idő előrehaladtával egyre zavarosabb lesz a kép, ahogy fokozatosan nőnek az autót érő gravitációs hatások.

A számítások alapján a szakértők arra jutotta, hogy a jármű a Nap körül keringve többször is keresztezni fogja a Mars, a Föld és a Vénusz pályáját. Az autó legközelebb 2091-ben fog elhaladni bolygónk közelében. Jó hír, hogy a vizsgálat szerint a következő ezer évben a Roadster biztosan nem fog a Földdel találkozni. A távolabbi jövő azonban már bizonytalanabb.

Kép: SpaceX

Rein kiemelte: a kaotikus pálya miatt csak statisztikai értelemben tudnak következtetéseket levonni arról, hogy mi történik majd pár ezer múlva.

Miután a szakértők 240 szimulációt lefuttattak, megállapították, hogy néhány 10 millió éven belül nagyjából 50 százalékos eséllyel fog az autó egy bolygóba csapódni. Annak, hogy a következő 1 millió évben a Roadster épp a Földdel találkozzon, 6 százalék a valószínűsége. A Vénuszt valamivel kisebb, 2,5 százalékos eséllyel találhatja el.

Ahogy viszont haladunk előre az időben, egyre nő a kockázat.

3 millió éven belül például már 11 százalékra nő a valószínűség egy Földdel történő találkozásra.

A tesztek során egyedül a Mars maradt biztonságban, a Napnál pedig csupán egyetlen becsapódást mutattak ki.

Fontos kiemelni, hogy a csapat eredményeit független kutatók még nem vizsgálták felül. Az új tanulmány szerzői arra is rávilágítottak, hogy rengeteg a bizonytalanság az autó pályáját illetően. Mivel azonban a Roadster a becslések alapján akár 20 millió éven át is keringhet, mire szétesik, a szakértők szerint valóban van esély arra, hogy a jármű és a Föld egy nap találkozzon.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a távoli jövő földlakóinak igazán rettegniük kéne.

Vagy elég majd, vagy talán egy alkatrésze fogja elérni a felszínt

– mondta Rein. A kutató hozzátette, az autó nem jelent tényleges fenyegetést.

(Kiemelt kép: SpaceX)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.