Tudomány

A szoptatás megvédhet a cukorbetegségtől

Nagyon erős kapcsolatot találtak a hat hónapig vagy tovább tartó szoptatás és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata között, még a lehetséges kockázati tényezők kiszűrése után is – számolt be Erica P. Gunderson, a Kaiser Permanente egészségügyi intézmény kutatási részlegének munkatársa, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány vezető szerzője.

Valóban markáns eredmény:

azok az anyák, akik hat hónapig vagy tovább szoptatták kisbabájukat, 47 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem szoptattak.

Mástól is véd

Akik hat hónapig vagy annál rövidebb ideig táplálták anyatejjel a babájukat, 25 százalékkal kisebb diabéteszkockázattal néztek szembe. A vizsgált minta is óriási: Gunderson és kollégái a CARDIA elnevezésű, fiatal felnőttek szív- és érrendszeri egészségéről végzett, 30 éven át tartó országos kutatás adatait elemezték.

Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a szoptatás védi mind az anya, mind a baba egészségét, többek között csökkenti az anyai mell- és petefészekrák kockázatát.

A hormonok segítenek

Ahogy a szoptatás időtartama nőtt, fokozatosan csökkent a 2-es típusú cukorbetegség veszélye az életmód, a testméretek, a terhességi diabétesz és más, anyagcserével összefüggő kockázati tényezőktől függetlenül

– összegezte Gunderson.

A tudós szerint szoptatás védő hatása számos biológiai folyamattal magyarázható, többek között a szoptatással kapcsolatos hormonoknak az inzulinszintet irányító hasnyálmirigysejtekre gyakorolt hatásával.

(Kiemelt kép: VITALIY BELOUSOV / SPUTNIK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik