Tudomány

Édesítő lehet a karácsony megmentője

A karácsonyi számtalan étel komoly kihívás elé állítja az ételallergiával vagy alapanyagokhoz köthető betegséggel küzdő embereket, mint például a cukorbetegeket. Számukra jó hír a Diabetes Magazinban közölt megjelent eredmény az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek cukorbetegségre és inzulinérzékenységre gyakorolt hatásának legújabb bizonyítékairól. A témával az Európai Dietetikusok Szövetségének (EFAD) 10. konferencián tartottak előadásokat neves szakértők.

Semleges hatás

Számos kutatás megerősítette, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a túlzott kalóriabevitel, illetve a zsír- és cukorbevitel, összefüggésben vannak a nagyobb mértékű inzulinrezisztenciával – derül ki Fabrice Bonnet, a Rennes-i egyetem professzorának legújabb, még publikálás alatt álló eredményeiből.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekről Bonnet professzor a következő megállapításra jutott:

A jelek szerint semleges hatással vannak a cukorbetegségben nem szenvedő felnőttek inzulinérzékenységére, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek nincsenek hatással sem az inzulinrezisztenciára, sem az inzulinkiválasztásra.

Alacsony kalóriatartalmút

Az athéni mezőgazdasági egyetem tanára, az EFAD diabétesz munkacsoportjának elnöke Dr. Aimilia Papakonstantinou kiemelte, hogy a legújabb ajánlások immár sokkal inkább egyénre szabott megközelítésűek. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek révén csökkenthető a teljes energia- és szénhidrát-bevitel, amennyiben ezek használata az energiatartalmú édesítők helyettesítését szolgálja, és más élelmiszerek fogyasztása révén sem történik többlet-kalóriabevitel.

Egy nemrégiben publikált szakirodalmi elemzés eredményeit ismertetve Papakonstantinou elmondta:

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján valószínűtlennek tűnik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hatással volnának az étkezés utáni szénhidrát-anyagcserére.

Mindent egybevetve az orvosi és táplálkozás-tudományi szervezetek világszerte azon az állásponton vannak, hogy a diabétesszel élők számára az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek továbbra is olyan választási lehetőséget jelentenek, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában.

(Kiemelt kép: Mehedi Hasan / NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik