Tudomány

Meddőséget okozhat az ibuprofen

Különböző egészségügyi problémákat, így izomsorvadást, merevedési zavart és kóros fáradtságot okozhat a férfiaknál, ha hónapokig magas dózisú ibuprofent szednek, írja a The Guardian.

Egy friss kutatásban egészséges férfiakat kértek meg arra, hogy hat hétig szedjék a fájdalomcsillapítót. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer gátolja a férfi nemi hormonok termelését és olyan állapotot idéz elő, ami jellemzően csak az idősebbeknél és a dohányzóknál fordul elő.

A 18 és 35 év közötti önkénteseknél napi 600 milligram ibuprofen két heti fogyasztása után kialakult az úgynevezett kompenzált hipogonadizmus. A rendellenesség akkor lép fel, ha a szervezetnek növelnie kell a tesztoszteronszintjét, mert a herékben csökken a termelés.

A tanulmányt vezető koppenhágai orvosok szerint a betegség mérsékelt és időszakos volt a résztvevőknél, de attól tartanak, hogy a hosszútávú fogyasztók számára állandósulhat a jelenség. Ez azt jelentené, hogy állandóan alacsony lenne a tesztoszteronszintjük.

Az ibuprofent egyébként leggyakrabban sportolók használják rendszerességgel. Attól senkinek nem lesz baja, ha fogfájásra vagy fejfájásra bevesz belőle egyet, de hónapokig egyáltalán nem ajánlott a szedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik