Tudomány

Temetése után szült a pestises nő

A Genovai és az Oslói Egyetem kutatói a Genovától 70 kilométerre fekvő régészeti lelőhelyen találták meg a különös maradványokat. A XIV. században egy zarándokoknak, utazóknak, kereskedőknek, szegény embereknek szállást adó épület állt itt, mellette kórház, templom és temető.

Koporsószülés

A lelet 2006-ban került elő, ám vizsgálatát mostanra fejezték be: a 38-40 hetes magzatot az akkor már eltemetett anya szülőcsatornájában találták meg, a jelenség tudományos neve a koporsószülés.

A rothadó testben gázképződés indul, ami ha elég nagy nyomást ér el, kilökheti a magzatot a már koporsóban fekvő, eltemetett anya testéből.

Feltűnően magas volt

Ez történt itt is – írja a Múlt-kor.hu 2017 tíz legfontosabb hírét csokorba rendező összeállításában. A nő és magzata mellett egy három és egy 12 éves gyerek csontváza feküdt a gödörben, haláluk időpontja nagyjából megegyezik a Genovába 1348-ban megérkező fekete halál tombolásának éveivel. A kutatók feltételezték, hogy a terhes nő és a két gyerek a bubópestis áldozatai lettek, a pontosabb vizsgálat pedig mind a négy személy esetén ki is mutatta a pestisért felelős baktérium jelenlétét.

Az antropológiai vizsgálatok kiderítették, hogy a kismama nagyon magas volt, mintegy 180 centi, 30 és 39 éves kora között halt meg. Életében több kór is kínozta: fogbetegségei gyermekkora fiziológiai stresszre utaltak, veleszületett csípőficamtól és feltehetően a combcsont növekedési lemezének pusztulásával járó, gyermekkorban kialakuló Legg-Calvé-Perthes-betegségtől szenvedett, valószínűleg sántított.

(Kiemelt kép: Pieter Brueghel: A halál diadala (1562 körül)/Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik