Tudomány

Orgiázó halak süketíthetik meg a delfineket

Egy új kutatás szerint egy Kaliforniai-öbölben élő halfaj, a Cynoscion othonopterus párzási hívóhangja egy nagyon hangos géppuska zajára emlékeztet.

A szakértők szerint már egyetlen öböli hollóhal (Cynoscion othonopterus) is képes gyorsan ismétlődő hangimpulzusokat létrehozni – számol be a The Guardian. A faj zajkeltése géppuskaszerű hangot eredményez.

Az ívási időszakban ráadásul több százezer hal szokott egy helyen összegyűlni. Timothy Rowell, a San Diegó-i Egyetem kutatója úgy gondolja, az élőlények együtt úgy zúgnak, mint egy teli stadion, vagy egy nagyon hangos méhkas.

Az együtt létrehozott zajszint elég hangos ahhoz, hogy legalább ideiglenes, ha nem végleges halláskárosodást okozzon az általunk megfigyelt, halakra vadászó tengeri emlősöknél

– mondta a szakértő. Rowell hozzátette, a halfaj ívása a természet egyik leghangosabb eseménye, és egyben a legnagyobb zaj, melyet halaktól valaha hallottak.

A kutatók arra jutottak, hogy a öböli hollóhal által létrehozott hangfrekvencia olyan tartományba esik, amely akár meg is süketítheti a fókákat és delfineket. Éppen ezért volt meglepő, hogy az összegyűlt halak közelében táplálkozó emlősöket azonosítottak.

Rowell kollégájával, Brad Erismannal, a Texasi Egyetem munkatársával speciális víz alatti eszközökkel vizsgálták a Cynoscion othonopterus hangját. A kifejlett halak minden tavasszal egy adott területnél, a Colorado deltájánál gyűlnek össze. Egy-egy ilyen összejövetelen akár néhány millió példány is egybetömörülhet.

Ezen időszak alatt a hím egyedek olyan zajokat bocsátanak ki, melyek a hajótestekben visszhangoznak, ezért akár a felszín felett is hallhatóak. Mivel az összegyűlt halcsoportokat a zajok miatt könnyű megtalálni, a faj ívása vonzza a halászokat. Egy 500 hajóból álló flotta egy szezon alatt 2 millió egyedet foghat ki.

Nem csoda, hogy a fajt súlyosan fenyegeti a túlhalászás.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján az öböli hollóhal sebezhetőként szerepel.

Rowell és Erisman úgy vélik, hogy az egyedi hang alapján érdemes megfigyelni a fajt, a Kaliforniai-öböl vize ugyanis túl homályos ahhoz, hogy közvetlenül vizsgálják a példányokat. Rowell hozzátette, a halászoknak elővigyázatosnak kell lenniük, hogy ne tűnjön el a természetből a lenyűgözően zajos faj.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik