Tudomány

Óriáskígyók tartják rettegésben Floridát

A behurcolt piton akkorára nő, hogy egy megtermett emberrel is könnyedén elbánik, nemhogy házi kedvencekkel – szakemberek ijesztő felfedezést tettek.

Az Everglades Nemzeti Park az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja, kifejezetten értékes, édesvízi mocsári élővilágnak ad otthont. Már csak az aligátorok miatt sem túl biztonságos hely, de az őshonos állatvilággal a környékbeliek már megtanultak együtt élni.

Az új kihívást és jelentős veszélyforrást egy idegenhonos, ember által behurcolt faj, a burmai piton jelenti. Sokan házi kedvencként tartják ezeket a Délkelet-Ázsiából származó hüllőket, ám az elmúlt 50 évben becslések szerint több száz kígyó szökött meg vagy gazdája szándékosan engedte szabadon a mocsárban, miután ráunt.

A pitonok kiválóan érzik maguk az Evergladesben, az utóbbi években pedig számos kutya, macska tűnt el megmagyarázhatatlan körülmények között a környékbeli házakból. Ám Jason Leon pitonvadász most egy valóságos szörnyet fogott: A kígyó 5,1 méter hosszú, súlya 59,8 kilogramm.

Egy ekkora állat könnyedén elbánik bármilyen felnőtt emberrel is

nyilatkozta Leon.

Erejére jellemző, hogy csak három megtermett, szakszerűen kiképzett ember tudná kordában tartani. A rossz hír, hogy ezek a csúcsragadozók még nagyobbra nőhetnek, és ahol inváziós fajként elszaporodnak, valóságos ökológiai katasztrófát okoznak: óriási mértékben pusztítják a madarakat és emlősöket.

Emberre is veszélyesek, a hatóságok mindet el is követnek ellenük: hivatásos pitonvadászok eddig 743 kígyóval végeztek. Ám ha azt nézzük, az Egyesült Államokba 1996 és 2006 között 99 ezer burmai pitont vittek be hobbiállat-tartók, van utánpótlás bőven.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Javier GALEANO / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik