Tudomány

Három hónap alatt 505 embert ölt meg a Fehér Halál

24.hu
24.hu

2017. 12. 14. 11:25

Korábban a témában:

A Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékaként Németország és a Szovjetunió megállapodott Kelet-Európa felosztásáról. Ennek értelmében támadta hátba Sztálin a németek ellen egyedül védekező lengyeleket 1939. szeptember 17-én, majd egy „kölcsönös segítségnyújtási szerződés” megkötése után megszállta a balti államokat. A következő célpont Finnország volt, ám ők nem hagyták magukat megfélemlíteni, ezért 1939. november 30-án megindult a Vörös Hadsereg támadása.

Ez volt a szovjet-finn, vagy ismertebb nevén a téli háború, és itt lépett a történelem színpadára az akkor 33 éves finn gazdálkodó, Simo Häyhä. Hobbija a vadászat és a síelés volt, amikor 20 évesen csatlakozott a hadsereghez hamar kiderült, milyen ördögien jól bánik a puskával. Számtalan versenyt nyert meg, de azt azért senki nem gondolta volna róla, ő maga sem, hogy a világ legsikeresebb mesterlövésze válik belőle.

A mindössze 150 centi magas, mosolygós férfit elnézve senkinek nem egy „gyilkológép” ugrik be.

Wikipedia

505 találat

Pedig Häyhä és puskája nem ismert kegyelmet, miután a szovjet támadás hírére mesterlövésznek hívták be, megkezdte a vadászatot. Sítalpakon közlekedve, fehér álcaköpenyben, a hóbuckákat fedezékül használva cserkészett és lőtt a sokszor -20, -40 fokos hidegben.

Távcsövet nem használt, mert a kemény fagyban az amúgy is párásodott volna, megcsillanhatott rajta a fény, illetve a távcsöves puskával való célzáshoz magasabbra kell emelni a fejet, amivel könnyebben lebukhatott volna. Mégis akár 250 méterről is halál pontos volt áll a Daily Mail cikkében.

Három hónapos működése során 505 igazolt, halálos találatot ért el, volt olyan nap, amikor 25 szovjet katonával végzett.

Az álcázást olyan apró trükkökkel vitte tökélyre, mint hogy a leshelyen gubbasztva eltakarta a száját, nehogy a lélegzetvételnél keletkező pára elárulja. Vagy lefagyasztotta a havat maga körül, különben a lövéstől felszálló porhó keltett volna feltűnést.

Ellőtték az arcát

Nem csoda, hogy az ellenség rettegett tőle, a Vörös Hadsereg által legkeresettebb személlyé vált. Speciális kommandókat küldtek ellene, tüzérségi tűzzel szórták meg feltételezett rejtekhelyét, mindhiába.

Szerencséje 1940. március 6-áig tartott ki. Ezen a napon felfedezte őt egy orosz katona és fejbe lőtte: szétroncsolta az állkapcsát, a golyó gyakorlatilag elvitte a bal arcát.

Wikipedia

Társai kimentették szorult helyzetéből, és Simo Häyhä alig egy héttel később már szolgálatra jelentkezett volna, ha tud hova. A derekasan küzdő finnek nem bírtak tovább ellenállni a túlerőnek, 1940. március 13-án Moszkvában aláírták a békeszerződést, amivel jelentős területeket és kikötőket voltak kénytelenek átadni a kommunista nagyhatalomnak.

A szovjet győzelem mégis pürrhoszi volt. Azon túl, hogy a világ közvéleménye teljes mértékben elítélte az agressziót, a Vörös Hadsereg csaknem 130 ezer halottat hagyott Finnországban, a sebesültekkel együtt veszteségük 400 ezer fő volt. A finnek 26 ezer embert vesztettek.

Häyhä teljesen felépült sérüléséből, a háború után visszatért a gazdálkodáshoz és kutyákat tenyésztett. 96 esztendős korában hunyt el 2002-ben.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.