Tudomány

Három hónap alatt 505 embert ölt meg a Fehér Halál

A Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékaként Németország és a Szovjetunió megállapodott Kelet-Európa felosztásáról. Ennek értelmében támadta hátba Sztálin a németek ellen egyedül védekező lengyeleket 1939. szeptember 17-én, majd egy „kölcsönös segítségnyújtási szerződés” megkötése után megszállta a balti államokat. A következő célpont Finnország volt, ám ők nem hagyták magukat megfélemlíteni, ezért 1939. november 30-án megindult a Vörös Hadsereg támadása.

Ez volt a szovjet-finn, vagy ismertebb nevén a téli háború, és itt lépett a történelem színpadára az akkor 33 éves finn gazdálkodó, Simo Häyhä. Hobbija a vadászat és a síelés volt, amikor 20 évesen csatlakozott a hadsereghez hamar kiderült, milyen ördögien jól bánik a puskával. Számtalan versenyt nyert meg, de azt azért senki nem gondolta volna róla, ő maga sem, hogy a világ legsikeresebb mesterlövésze válik belőle.

A mindössze 150 centi magas, mosolygós férfit elnézve senkinek nem egy „gyilkológép” ugrik be.

Wikipedia

505 találat

Pedig Häyhä és puskája nem ismert kegyelmet, miután a szovjet támadás hírére mesterlövésznek hívták be, megkezdte a vadászatot. Sítalpakon közlekedve, fehér álcaköpenyben, a hóbuckákat fedezékül használva cserkészett és lőtt a sokszor -20, -40 fokos hidegben.

Távcsövet nem használt, mert a kemény fagyban az amúgy is párásodott volna, megcsillanhatott rajta a fény, illetve a távcsöves puskával való célzáshoz magasabbra kell emelni a fejet, amivel könnyebben lebukhatott volna. Mégis akár 250 méterről is halál pontos volt áll a Daily Mail cikkében.

Három hónapos működése során 505 igazolt, halálos találatot ért el, volt olyan nap, amikor 25 szovjet katonával végzett.

Az álcázást olyan apró trükkökkel vitte tökélyre, mint hogy a leshelyen gubbasztva eltakarta a száját, nehogy a lélegzetvételnél keletkező pára elárulja. Vagy lefagyasztotta a havat maga körül, különben a lövéstől felszálló porhó keltett volna feltűnést.

Ellőtték az arcát

Nem csoda, hogy az ellenség rettegett tőle, a Vörös Hadsereg által legkeresettebb személlyé vált. Speciális kommandókat küldtek ellene, tüzérségi tűzzel szórták meg feltételezett rejtekhelyét, mindhiába.

Szerencséje 1940. március 6-áig tartott ki. Ezen a napon felfedezte őt egy orosz katona és fejbe lőtte: szétroncsolta az állkapcsát, a golyó gyakorlatilag elvitte a bal arcát.

Wikipedia

Társai kimentették szorult helyzetéből, és Simo Häyhä alig egy héttel később már szolgálatra jelentkezett volna, ha tud hova. A derekasan küzdő finnek nem bírtak tovább ellenállni a túlerőnek, 1940. március 13-án Moszkvában aláírták a békeszerződést, amivel jelentős területeket és kikötőket voltak kénytelenek átadni a kommunista nagyhatalomnak.

A szovjet győzelem mégis pürrhoszi volt. Azon túl, hogy a világ közvéleménye teljes mértékben elítélte az agressziót, a Vörös Hadsereg csaknem 130 ezer halottat hagyott Finnországban, a sebesültekkel együtt veszteségük 400 ezer fő volt. A finnek 26 ezer embert vesztettek.

Häyhä teljesen felépült sérüléséből, a háború után visszatért a gazdálkodáshoz és kutyákat tenyésztett. 96 esztendős korában hunyt el 2002-ben.

(Kiemelt kép: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik