Tudomány

Nyolcvan éve minden magyar kebel büszkeségtől duzzadt

24.hu
24.hu

2017. 12. 12. 11:24

Korábban a témában:

1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat a C-vitaminnal és a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért: a szegedi professzor december 10-én vette át az elismerést. A tudós emberi nagyságát mutatja, hogy a legnagyobb orvos-szakmai elismerésnek számító díjjal járó érmet az akkoriban kitört úgynevezett „téli háború” finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

A szmokingja is Magyarországon

Évekkel később derült csak ki, hogy az érmet egy finn gyárigazgató megvásárolta, majd az Országos Magyar Történeti Múzeum Éremtárának ajándékozta.

Marcia Szent-Györgyi, a professzor özvegye a közelmúltban látogatott Szegedre, és a Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak ajándékozta azt a szmokingot, amelyet Szent-Györgyi a Nobel-díj átadásakor viselt:

Ezt a szmokingot a 30-as években készítették Szegeden. Hűen őriztük évtizedeken át, a Nobel-díj mellett sok más fontos eseményen is ezt viselte Albert

– mondta az özvegy.

A páciens dönt

Az alapítvány a díj 80. évfordulója alkalmából létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amellyel minden évben olyan orvosok munkáját ismerik el, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.

Évente 9 orvos részesülhet benne, közülük hetet a nagyközönség választhat ki területi alapon, két szakmai díjat pedig az alapítvány ad át. A páciensek rövid indoklással vagy személyes történettel kísért ajánlásait 2018. január közepéig várják, ezt követően március végéig lehet majd szavazni a jelöltekre, a díjátadó április 7-én lesz az Egészségügyi Világnapon.

(Kiemelt kép forrása: Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.