Tudomány

Nyolcvan éve minden magyar kebel büszkeségtől duzzadt

1937-ben a Nobel-díj Bizottság Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi és fiziológiai díjat a C-vitaminnal és a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért: a szegedi professzor december 10-én vette át az elismerést. A tudós emberi nagyságát mutatja, hogy a legnagyobb orvos-szakmai elismerésnek számító díjjal járó érmet az akkoriban kitört úgynevezett „téli háború” finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

A szmokingja is Magyarországon

Évekkel később derült csak ki, hogy az érmet egy finn gyárigazgató megvásárolta, majd az Országos Magyar Történeti Múzeum Éremtárának ajándékozta.

Marcia Szent-Györgyi, a professzor özvegye a közelmúltban látogatott Szegedre, és a Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak ajándékozta azt a szmokingot, amelyet Szent-Györgyi a Nobel-díj átadásakor viselt:

Ezt a szmokingot a 30-as években készítették Szegeden. Hűen őriztük évtizedeken át, a Nobel-díj mellett sok más fontos eseményen is ezt viselte Albert

– mondta az özvegy.

A páciens dönt

Az alapítvány a díj 80. évfordulója alkalmából létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amellyel minden évben olyan orvosok munkáját ismerik el, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.

Évente 9 orvos részesülhet benne, közülük hetet a nagyközönség választhat ki területi alapon, két szakmai díjat pedig az alapítvány ad át. A páciensek rövid indoklással vagy személyes történettel kísért ajánlásait 2018. január közepéig várják, ezt követően március végéig lehet majd szavazni a jelöltekre, a díjátadó április 7-én lesz az Egészségügyi Világnapon.

(Kiemelt kép forrása: Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik