Tudomány

Csillagközi porból származhat az élet

A Földi élet eredetére két nagyon is elmélet létezik, és bár következményeiket tekintve ég és föld köztük a különbség, mégsem lehet egyiket sem elvetni. Az első úgy szól, hogy az élet itt helyben, a Földön alakult ki, ezért teljesen egyedi. Megfelelő körülmények között és a kellő alkotóelemek meglétét feltételezve természetesen máshol is kialakulhattak bizonyos életformák, ám ez semmiképp nem törvényszerű.

A pánspermia és a csillagközi por

A másik a sokatmondó elnevezésű pánspermia elmélet, miszerint apró, élő organizmusok a Földbe csapódó meteoritokon érkeztek. Így tehát már szinte törvényszerű, hogy más bolygókon is legyen élet:

mint egy fa szél fújta magjai, amelyek alkalmas környezetet találva megtelepszenek.

Mindezt pedig azért hoztuk elő, mert a közelmúltban Arjun Berera, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa tanulmányában egy új lehetőséggel állt elő az élet magjainak tekinthető molekulák űrbéli terjedésére. Úgy véli: az élet csillagközi por közvetítésével is eljuthatott bolygónkra, és ha ez igaz, ugyanez a mechanizmus az egész világegyetemben is szétszórhatta.

Kiszakítja az életet

Ennek bizonyítására azt vizsgálta, a csillagközi por képes-e részecskéket, köztük az élethez szükséges molekulákat, mikroszkopikus lényeket kiszakítani a Föld légköréből. A válasz: igen.

Napi szinten mintegy 110 tonna bolygóközi por éri el a légkört, az átlagosan 1-10 grammos, 10-70 km/secundum sebességgel bevágódó részecskék pedig elég energiával rendelkeznek ahhoz, hogy légkörünkből molekulákat szakítson ki az űrbe.

Nagy magasságokról, kegyetlen környezetről beszélünk, mégis találhatók itt baktériumokat, szerves molekulákat tárolni képes részecskék. És ha egyszer megkezdték űrutazásukat, a határ szó szerint a csillagos ég – azt ugyanis jól tudjuk, hogy egyes mikrobák egészen hosszú ideig képesek túlélni a világűr mostoha körülményei közt.

Mindez nem több, mint egy elmélet, természeténél fogva pedig mindaddig helyes, míg ellenkezőjét nem bizonyítják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Sebastian Voltmer / Novapix / Leemage)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik